« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OD 18 DO 24

Europska noć šišmiša na Medvedgradu 28. kolovoza

Medvedgrad se u subotu navečer pretvara u Šišmišgrad u kojem će posjetitelji moći slušati glasanje šišmiša, piti šišmiš koktele i još mnogo toga

Europska noć šišmiša
Europska noć šišmiša (Shutterstock)
Više o

šišmiš

,

zagreb-info

,

plan

,

John Sloan

Četrnaesta Europska noć šišmiša obilježit će se u subotu, 28. kolovoza od 18 do 24 sata na Medvedgradu, priopćeno je iz Javne ustanove Parka prirode Medvednica.

I ove godine na taj dan besplatan je posjet špilji Veternici od 10 do 16 sati. Program se nastavlja na Medvedgradu od 18 do 24 sata koji će se "za potrebe obilježavanja Europske noći šišmiša pretvoriti u Šišmišgrad". U medvedgradskoj kuli bit će postavljena izložba na temu šišmiša, a svi usvojitelji moći će potražiti svoga šišmiša.

Posjetitelji će moći pomoću bat detektora (uređaj koji pretvara ultrazvuk šišmiša u zvuk čujan ljudskom uhu) slušati glasanje šišmiša u šetnji do Kraljičinog zdenca. Pripremili su i koktel party sa šišmiš koktelima i šišmiš zalogajima, te nekoliko šišmiš menija u Medvedgradskom podrumu.

Zvučnu kulisu činit će poznati motiv Straussove opere ''Šišmiš''. Predstavit će se i udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša - Tragus, BIUS (Udruga studenata biologije - Sekcija za šišmiše), te HBSD (Hrvatsko biospeleološko društvo), u čijoj će organizaciji biti i zabavne radionice.

Posjetitelji mogu besplatno doći minibusom, koji kreće svakih pola sata od 17,30 do 24 sata s parkirališta uz šestinsku crkvu.

Europske zemlje potpisnice Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS), obilježavaju "Europsku noć šišmiša", radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite šišmiša. (hina/metro-portal)

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Na svijetu je do danas zabilježeno više od 1.000 vrsta šišmiša. Dijelimo ih na dvije velike skupine: veliki šišmiši - Megachiroptera i mali šišmiši - Microchiroptera. U Hrvatskoj postoje gotovo sve vrste šišmiša rasprostranjene u Europi, njih nešto više od tridesetak, a pripadaju skupini Microchiroptera. Svi su šišmiši u Hrvatskoj zaštićeni Zakonom. Mogu živjeti u špiljama (samo u špilji Veternici je nađeno 14 vrsta), kamenolomima, napuštenim rudnicima, dupljama drveća, te u potkrovljima kuća. Šišmiši su iznimno korisne životinje jer se hrane kukcima, od kojih su mnogi štetnici na bilju, a primjerice šišmiš u jednoj noći može pojesti do 600 komaraca.

27.08.2010. 15:48:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh