« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
BRAVO

Etiopija lansirala satelit

Visoki etiopski dužnosnici i građani okupili su se u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi sjeverno od glavnoga grada Addis Abebe kako bi uživo pratili prijenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini

Prvi etiopski satelit kreće u svemir
Prvi etiopski satelit kreće u svemir (Screenshot)
Više o

Etiopija

,

satelit

Dok je u Hrvatskoj glavna tema "đe s' bio '91." i je li netko u obitelji bio ustaša ili partizan, zemlje Trećeg svijeta ubrzano koračaju prema svemirskoj eri.

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir, u sklopu nastojanja sve više subsaharskih afričkih država da razviju svemirske programe koji bi trebali unaprijediti njihove razvojne ciljeve i potaknuti znanstvene inovacije.

U petak prije svanuća visoki etiopski dužnosnici i građani okupili su se u opservatoriju i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi sjeverno od glavnoga grada Addis Abebe kako bi uživo pratili prijenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini.

"Ovo će utrti temelje našemu povijesnom putu prema boljitku", izjavio je zamjenik premijera Demeke Mekonnen u govoru održanom na državnoj televiziji u povodu lansiranja satelita.

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada podmirila je oko 6 milijuna od ukupno više od 7 milijuna dolara ukupnih troškova izrade satelita, rekao je Reutersu Solomon Belay, direktor Etiopskog instituta za svemirsku znanost i tehnologiju.

"Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju ... suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele postići univerzalan i održivi razvoj", kazao je, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i za nadzor usjeva.

Afrička unija je 2017. godine usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska znanost i tehnologija mogu unaprijediti gospodarski napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu.

23.12.2019. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh