« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 21 dan

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

Utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Sun Yat-sen postao prvi predsjednik Kine, J. Edgar Hoover promijenio ime

Dogodilo se na današnji dan 30. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 30. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Rudyard Kipling rođendan

,

Tiger Woods rođendan

,

Ben Johnson rođendan

,

Bo Didley rođendan

,

Simon Guggenheim rođendan

,

30. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

30. 12.

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Pennsylvania Rock Oil Company koja je, prilično iznenađujuće, sjedište imala u New Yorku a ne u Texasu.

Sedam godina kasnije, samo dan prije Stare godine, američka je administracija odlučila ukinuti plaćanja u zlatu, potpuno se prebacivši na papirnate novčanice i kovanice.

Slijedećih pedeset godina nije bilo značajnijih zbivanja, da bi u predvečerje prvog svjetskog rata Kina napokon povratila svoj suverenitet, narušen odnosima s Japanom i europskim željama za ekspanzijom u ovoj bogatoj, no još uvijek pretežno ruralnoj i zaostaloj zemlji. Na današnji dan 1911. godine Sun Yat-sen izabran je za prvog predsjednika Republike Kine.

Možda će zvučati smiješno, no na ovaj je dan jedan istaknuti političar promijenio ime. Naime, John E Hooveru nije se sviđalo kako mu zvuči ime, pa je prvo skratio a drugo produžio, postavši zloglasni šef CIA-e i američki predsjednik, J Edgar Hoover.

Nakon teškog građanskog rata, Rusija je uvođenjem komunizma otvorila perspektive širenju granica, pa je na ovaj dan potpisala ugovore s Ukrajinom, Bjelorusijom i kavkaskim zemljama čime je stvoren SSSR.

Kraj Drugog svjetskog rata donio je i novi svjetski poredak, u kojem više nije bilo mjesta kolonijalizmu. Tako su na današnji dan 1950. godine Vijetnam, Laos i Kambodža postale neovisne od Francuske.

Rođendani slavnih osoba uključuju pisca Rudyarda Kiplinga, filantropa i bogataša Simona Guggenheima, utemeljitelja slavnog newyorškog muzeja, legendu rocka Bo Didleya, osramoćenog sprinterskog heroja Bena Johnsona i golferskog šampiona Tigera Woodsa.

30.12.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh