Metro-portal.hr

objavljeno 30.12.2023. 00:02:00

Dogodilo se na današnji dan - 30. prosinca

Utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Sun Yat-sen postao prvi predsjednik Kine, J. Edgar Hoover promijenio ime

Dogodilo se na današnji dan 30. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 30. prosinca (Arhiva)

Uobičajeno usporavanje događaja na pragu nove godine ipak je ovaj dan u povijesti obilježilo s nekoliko važnih stvari. Tako je 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Pennsylvania Rock Oil Company koja je, prilično iznenađujuće, sjedište imala u New Yorku a ne u Texasu.

Sedam godina kasnije, samo dan prije Stare godine, američka je administracija odlučila ukinuti plaćanja u zlatu, potpuno se prebacivši na papirnate novčanice i kovanice.

Slijedećih pedeset godina nije bilo značajnijih zbivanja, da bi u predvečerje prvog svjetskog rata Kina napokon povratila svoj suverenitet, narušen odnosima s Japanom i europskim željama za ekspanzijom u ovoj bogatoj, no još uvijek pretežno ruralnoj i zaostaloj zemlji. Na današnji dan 1911. godine Sun Yat-sen izabran je za prvog predsjednika Republike Kine.

Možda će zvučati smiješno, no na ovaj je dan jedan istaknuti političar promijenio ime. Naime, John E Hooveru nije se sviđalo kako mu zvuči ime, pa je prvo skratio a drugo produžio, postavši zloglasni šef CIA-e i američki predsjednik, J Edgar Hoover.

Nakon teškog građanskog rata, Rusija je uvođenjem komunizma otvorila perspektive širenju granica, pa je na ovaj dan potpisala ugovore s Ukrajinom, Bjelorusijom i kavkaskim zemljama čime je stvoren SSSR.

Kraj Drugog svjetskog rata donio je i novi svjetski poredak, u kojem više nije bilo mjesta kolonijalizmu. Tako su na današnji dan 1950. godine Vijetnam, Laos i Kambodža postale neovisne od Francuske.

Rođendani slavnih osoba uključuju pisca Rudyarda Kiplinga, filantropa i bogataša Simona Guggenheima, utemeljitelja slavnog newyorškog muzeja, legendu rocka Bo Didleya, osramoćenog sprinterskog heroja Bena Johnsona i golferskog šampiona Tigera Woodsa.

30.12.2023. 00:02:00
http://metro-portal.hr/dogodilo-se-na-danasnji-dan-30-prosinca/13882/