« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Ivo Karlović

,

Jelena Janković

,

dogodilo se na današnji dan

,

Benjamin Raich

,

Michel de Montaigne

,

Charles Durning

,

Lewis Brian Hopkin Jones

,

Charles Aaron "Bubba" Smith

,

Cynthia Leigh Wilson

,

Rory Cochrane

Anglikanski svečenik John Wesley 1784. godine s mlađim bratom Charlesom osnovao je Metodističku Crkvu.

Vođa kanadskog pokreta Patriotes, Robert Nelson, 1838. godine proglasio je tijekom tzv. Patriotske pobune nezavisnost Donje Kanade, današnjeg Québeca. Pobunu je ugušila britanska vojska i kruni odane lokalne milicije.

1849. godine redovna parobrodska linija počela je prometovati između istočne i zapadne obale SAD-a. Parobrod koji je otvorio novu liniju bio je SS California, a od New Yorka do San Francisca putovao je 4 mjeseca i 21 dan.

U Riponu u Wisconsinu 1854. godine osnovana je Republikanska stranka SAD-a.

Ujedinjeno Kraljevstvo 1922. godine prihvatilo je nezavisnost Egipta.

Američki inovator i vrhunski organski kemičar Wallace Carothers 1935. godine tijekom rada za tvrtku DuPont proizveo je novi spoj koji je nazvao poliamid 6-6, danas poznat kao najlon.

1939. godine otkrivena je jedna od najpoznatijih grešaka leksikografije. U drugom izdanju Webster's New International Dictionaryja otisnuto je - Dord (dôrd), n. Physics & Chem. Density (gustoća). Problem je nastao kada je urednik Austin M. Patterson među značenja slova D uvrstio - D or d, cont./density. (D ili d, gustoća), a odgovorna osoba je krivo protumačivši karticu napisala Dord.

Poslijednja epizoda serije M*A*S*H emitirana 1983. godine u SAD-u, postala je sa 105 do 125 milijuna gledatelja, najgledanija TV emisija u povijesti.

Nakon povlačenja iračkih snaga iz Kuvajta 1991. godine završio je I. Zaljevski rat.

Agenti američkog Biroa za alkohol, duhan i vatreno oružje 1993. godine krenuli su uhititi Davida Koresha, vođu protestantske sekte Branch Davidian Seventh Day Adventists čiji je ranč bio smješten u malenom gradu Elku pored Wacoa u Teksasu. Pri pokušaju uhićenja došlo je do pucnjave u kojoj je stradalo četvero agenata i pet članova sekte. Opsada koja je uslijedila trajala je 51 dan, a završila je velikim požarom u kojem je poginulo 76 osoba unutar ranča.

Više od 2 milijuna Tajvanaca sudjelovalo je 2004. godine na mitingu "2-28 ruka-do-ruke" prilikom čega je formiran preko 500 kilometara dug ljudski lanac. Miting se održava svake godine kao znak sjećanja na tzv. 2-28 incident iz 1947. godine kada su se stanovnici pobunili protiv kineske vlasti nad otokom. Ustanak je ugušila kineska vojska prilikom čega je ubijeno između tri i četiri tisuće Tajvanaca.

U francuskom Chateau de Montaigneu 1533. godine rođen je Michel de Montaigne, najznačajniji esejist u povijesti čiji su Ogledi i Eseji utjecali na pisce poput Shakespearea, Molierea, Emersona i Prousta, a kojega u stvaranju nefikcionalne misaone umjetničke proze nitko nije nadmašio. Američki glumac Charles Durning, zapamćen po ulogama u filmovima Stiletto, Dog Day Afternoon, The Muppet Movie, Scarface, The Kennedys of Massachusetts, O Brother, Where Art Thou?, serijama NCIS i Rescue Me, rođen je u New Yorku 1923. godine. Engleski gitarist Lewis Brian Hopkin Jones, jedan od osnivača Rolling Stonesa, rođen je u Cheltenhamu u Gloucestershireu 1942. godine. Američki glumac Charles Aaron "Bubba" Smith, najpoznatiji po ulozi Hightowera u filmskom serijalu Policijska akademija, rođen je 1945. godine u Orangeu u Texasu. Američka pjevačica Cynthia Leigh Wilson, suosnivačica benda B-52's, rođena je 1957. godine. Rory Cochrane, američki glumac koji se pojavljivao u serijama 24 i CSI, te filmovima Empire Records, Dazed and Confused i Hart's War, rođen je u New Yorku 1972. godine. Austrijski skijaš Benjamin Raich, osvajač nekoliko olimpijskih medalja, rođen je u tirolskom Arzl im Pitztalu 1978. godine. Hrvatski tenisač Ivo Karlović, osvajač tri turnira u pojedinačnoj, te jednog u konkurenciji parova, rođen je 1979. godine u Zagrebu. Najbolja srpska tenisačica Jelena Janković, rođena je u Beogradu 1985. godine.

28.02.2009. 02:51:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh