« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 24 dana

Dogodilo se na današnji dan - 26. prosinca

Pobuna protiv cara Nikolaja I, prvi službena nogometna utakmica,

Dogodilo se na današnji dan 26. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 26. prosinca (Arhiva)
Više o

Mao Zedong

,

dogodilo se na današnji dan

,

Phil Spector

,

26. prosinca

,

rođendani slavnih osoba

,

Henry Miller

,

Eugene Ionesco

,

Jared Leto

,

26. 12.

,

rođeni 26. prosinca

Ruski carevi nisu tijekom stoljeća imali previše oporbe, osim zadnjeg kojeg su komunisti skratili za glavu zajedno s cijelom obitelji. No, početkom 19. stoljeća, upravo na današnji dan 1825. godine polaganja zakletve novom caru Nikolaju I izbila je pobuna dekabrista, protivnika carizma. Ne treba ni napominjati da je trajala izuzetno kratko i bila ugušena u krvi.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, nogomet, na današnji dan slavi veliki jubilej. Naime, 1860. godine održan je prvi službeni nogometni susret dva različita kluba, Sheffielda i Hallama. Sheffield je najstariji nogometni klub na svijetu, ustanovljen tri godine prije meča, a Hallam je tek stao na noge, no ta dva kluba još uvijek svake godine igraju reprizu prvog meča.

Osobna računala i njihove razne inačice toliko su ušle u svakodnevicu da ih više i ne primjećujemo, no još ne tako daleke 1982. godine predstavljala su pravo čudo. Štoviše, ljudski je rod bio toliko fasciniran izumom da ga je čuveni Time proglasio osobom godine 1982., što je u to doba bila jedna od najprestižnijih stvari koja vam se mogla dogoditi.

2004. godine potres zastrašujuće magnitude 9.3 stupnjeva uzdrmao je Indijski ocean, uzrokujući najsnažniji tsunami u pisanoj povijesti. Ogromni su valovi pogodili obale Indije, Sri Lanke, Indonezije, Tajlanda i Malezije, što je rezultiralo nevjerojatnom brojkom od 200 tisuća poginulih.

Od slavnih osoba rođenih na današnji dan vrijedi spomenuti američkog književnika Henry Millera, francuskog dramatičara Eugenea Ionesca, kineskog velikog vođu Mao Ce Tunga, glazbenika Phila Spectora i glumca Jareda Leta.

26.12.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh