« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 22 dana i 19 sati

Dogodilo se na današnji dan - 21. ožujka

Prihvaćen Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon, prvo katapultiranje iz aviona, prvi tipfeler na naslovnici legendarnog Time magazina

Dogodilo se na današnji dan 21. ožujka
Dogodilo se na današnji dan 21. ožujka (Arhiva)
Više o

Ronaldinho

,

Gary Oldman

,

dogodilo se na današnji dan

,

Ivan Goran Kovačić

,

rođendani slavnih osoba

,

21. ožujka

,

Johan Sebastian Bach

,

Modest Musorgsky

,

Rosie O'Donnel

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

21. 3.

Danas obilježava Svjetski dan poezije.

Godine 1685. rodio se glasoviti njemački skladatelj Johann Sebastian Bach kojega se općenito  smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, a bio je inspiracija kasnijim velikanima poput Mozarta i Schoenberga.

Početkom 19. stoljeća prihvaćen je Code Napoleon ili Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon. Te davne 1804. godine na današnji dan zakon je službeno stupio na snagu, a zabranjivao je privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopuštao slobodu vjere, i isticao da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima. Na brzinu su ga sastavila četvorica pravnika.

Manje od pola stoljeća kasnije propovjednik iz Massachusettsa William Miller predvidio je da će na na današnji dan biti smak svijeta.

Početkom 20. stoljeća, točnije 1913. u Lukovdolu rodio se hrvatski književnik, pjesnik, pripovjedač, esejist i kritičar Ivan Goran kovačić najpoznatiji po svojoj poemi Jama koja obrađuje temu ratnog  zločina.

Prilikom testiranja nadzvučnih zrakoplova 1962. godine, točnije katapultirajuće kapsule, jedna je medvjedica postala prvo živo biće ikada katapultirano iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom. Događaj se zbio u Zračnoj bazi Edwards, u Kaliforniji u SAD-u. Medvjedica je uspavana, smještena u zrakoplov i katapultirana. Životinja je imala padobran i preživjela je eksperiment.

Renomirani časopis Time Magazine je 1983. na naslovnici imao prvu pogrešku u tekstu ikada (control=contol). Sva izdanja su odmah bila povučena iz prodaje. Godinu dana kasnije jedan dio njujorškog Central Parka dobio je naziv Strawberry Fields u čast legendarnog Johna Lennona.

Nekada poznata kao Jugozapadna Afrika, Namibija je 1990. stekla neovisnost od Južne Afrike, a Sam Nujoma je prisegnuo za prvog predsjednika.

Sredinom devedesetih godina 20. stoljeća među najboljim glumcima bili su Tom Hanks i Holly Hunter; oni su 1994. u tom kontekstu dobili Oscara, a te je godine najbolji film bio Schindlerova lista.

Među značajnim osobama rođenim na današnji dan vrijedi istaknuti poznatog kompozitora Johana Sebastiana Bacha, njegovog nešto mlađeg kolegu Modesta Musorgskog, glumačku ekipu poput Garyja Oldmana i Rosie O'Donnel, prerano otišlu legendu Formule 1 Ayrton Sennu te jednog od najboljih nogometaša današnjice Ronalda de Asisa Ronaldinha.

21.03.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh