« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Dogodilo se na današnji dan - 17. siječnja

Patentiran WC kotlić, Amerikanci kupili Djevičanske otoke, izašao prvi strip o Popaju, izdan prvi album Led Zeppelina

Dogodilo se na današnji dan 17. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 17. siječnja (Arhiva)
Više o

Jim Carrey

,

dogodilo se na današnji dan

,

James Cook

,

Muhammad Ali

,

popaj

,

Al Capone

,

17. siječnja

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

Cassius Clay

Veliki engleski pomorac i istraživač, James Cook, je 14. siječnja 1773. prije svih drugih prešao arktički krug. Tražio je kontinent južno od Nove Nizozemske i došao do 67°16' zemaljske širine. Prema jugu je ponovno otplovio krajem iste godine, dva puta prešao arktički prsten i zaključio da bi (ako postoji) kontinent na tim temperaturama bio ekonomski beznačajan. Kapetan Cook je u svoja tri putovanja (1976.-1979.) odredio granice Pacifika, otkrio Novi Zeland, Australiju i Havaje.

Na današnji dan 1861. patentiran je jedan zanimljiv izum kojeg svakodnevno koristimo - WC kotlić. Izumio ga je Thomas Crapper, a imao je zasebni tank s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, unaprijedio je sustav za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.

Danci su 1917. Djevičanske Otoke prodali Amerikancima za 25 milijuna dolara u zlatu. Američki Djevičanski otoci, većim dijelom teritorija čine nacionalni park, a godišnje privuku oko dva milijuna posjetitelja.

Popaj, simpatični mornar iz stripova i crtića kojem špinat daje ogromnu snagu, po prvi se puta pojavio upravo na današnji dan 1929. godine u stripu "Thimble Theatre". Izmislio ga je Amerikanac Elzie Crisler Segar.

Današnji dan u glazbenoj industriji važan je po prvom američkom albumu Led Zeppelina. Britanski rokeri prodali su preko 300 milijuna albuma diljem svijeta i srušili rekord Beatlesa po broju dijamantnih ploča. S druge strane oceana, upravo su Beatlesi 17. siječnja 1969. u Velikoj Britaniji izdali svoj 10. album Yellow Submarine.

Strašna tragedija pogodila je japansku provinciju Kobe 1995. Potres magnitude 7.2 po Richteru razorio je grad i ubio 6434 osobe. Zemlja se tresla 20 sekundi.

Na današnji dan su rođeni papa Pio V. (proglašen svecem), španjolski pjesnik Pedro Caldéron de la Barca, američki državnik Benjamin Franklin, mafijaš Al Capone i boksački šampion Muhammad Ali. Rođendan slavi i komičar Jim Carrey.

16.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh