« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Dinamičnost Zagreba privlači sve više turista

Zagreb je turistima svake godine zanimljiviji jer konačno imamo nešto za ponuditi.

Najviše je Japanaca
Najviše je Japanaca (Ankica Vrdoljak, CROPIX)
Više o

strani turisti

,

metropola

Zagreb iz godine u godinu postaje sve dinamičniji grad te povećava raznolikost svoje turističke ponude i privlači sve više turista, što pokazuje i nastavak pozitivnog trenda turističke posjete u ovogodišnjem srpnju te u sedam mjeseci, ističe direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Amelia Tomašević.

Po najnovijim podacima TZGZ-a, Zagreb je u srpnju ove godine posjetilo 63 tisuće turista, ostvarivši 105,5 tisuća noćenja, što je 4 i 2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Strani su turisti s 52,5 tisuće dolazaka i gotovo 79 tisuća noćenja u srpnju upisali poraste od 5 i 3 posto, dok je domaćih, očekivano, došlo 1 posto manje, a noćilo 4 posto manje.

Za sedam mjeseci porasti su značajno veći - došlo je 9 posto više turista ili 356 tisuća, a 650 tisuća noćenja 7 posto je više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pritom je stranih turista došlo 8 posto više i imali su 5 posto više noćenja, dok je domaćih došlo 10 posto više s 13 posto više noćenja.

S takvim porastima, posebno stranih turista, u TZGZ-u su zadovoljni, jer između ostalog pokazuju i da glavni hrvatski grad postaje sve zanimljivije hrvatsko, ali i europsko 'city break' ili odredište kratkog gradskog odmora.

Tomašević naglašava da se u Zagrebu tijekom cijele godine, pa i ljeti, ima što vidjeti i doživjeti, te da je po gradskim podacima samo u lipnju i srpnju održano preko 450 različitih događanja, od koncerata, kazališnih, uličnih i klupskih manifestacija do sportskih i ostalih priredbi.

S obzirom da u Zagrebu postoji znatno veći broj hotela, restorana, kazališta, muzeja i drugih kulturno-povijesnih znamenitosti, klubova, kina, pa i trgovačkih centara nego igdje drugdje u Hrvatskoj, za Zagreb se može reći svašta, ali nikako da je u njemu dosadno, ističe Tomašević.

Za strane turiste kaže da u prosjeku u Zagrebu provedu dvije noći, ali i da ih je sve više na jednodnevnim izletima po gradu na koja dolaze iz jadranskih i drugih hrvatskih odredišta te iz Slovenije i drugih susjednih zemalja. Ti turisti često nisu statistički evidentirani, jer ne noće, ali su značajni zbog svoje potrošnje i promocije grada.

Među strancima koji su ove godine bili u Zagrebu, Tomašević posebno izdvaja 17 tisuća ili gotovo 70 posto više Japanaca nego lani, čime su u sedam mjeseci po posjeti 'izbili' na treće mjesto (iza Nijemaca i turista iz SAD-a).

Njihova značajno veća posjeta, kaže, koliko iznenađuje toliko i ne čudi, jer Zagreb već skoro 10 godina radi na tom tržištu i ima spremne brošure, kataloge, vodiče i sl.

Japanci su, napominje, gosti koji često na svojim turama posjećuju više mjesta, a u Zagrebu bi ih vjerojatno bilo i više da i ove godine, kao što je to bilo prošle, ima izravnih slijetanja zrakoplova iz Japana u Zračnu luku Zagreb. (HINA)

13.08.2008. 11:03:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh