« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
BRAVO

Deset tisuća ljudi ispunilo 16. Zagreb Pride

S nje su poručili da im je, kako bi mogli zaista živjeti slobodno, potrebno omogućiti da budu otvoreni u pogledu svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije

Sjajna atmosfera na Prideu
Sjajna atmosfera na Prideu (Metro)
Više o

Zagreb Pride 2017

Zagreb Pride, šesnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji koja se u subotu održala pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom" okupila je prema riječima organizatora oko 10 tisuća sudionika.

S nje su poručili da im je, kako bi mogli zaista živjeti slobodno, potrebno omogućiti da budu otvoreni u pogledu svojeg rodnog identiteta i spolne orijentacije, a da kao preduvjet za to moraju imati materijalnu sigurnost i neovisnost.

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 15 sati na Rooseveltovu trgu ispred Muzeja Mimare te se nastavila središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka - gdje je završila javnim skupom i koncertom.

Sudionici su nosili transparente s porukama "S oltara mržnja, iz povorke mržnja", "Plenky budi peder", "Svaka fobija je robija", "Moja mačka je gay", "Zašto je muškarac u haljini na ulici peder, a u Crkvi svećenik?", "Ružno je mrziti ljubav", "Isus liječi homofobiju", "Mržnja nije obiteljska vrijednost", "Samo ljubav".

Povorku podržali političari i poznate osobe iz društvenog života

Povorku su podržali i brojni političari i poznate osobe iz društvenog života - v.d, predsjednika HNS-a i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, bivši HNS-ovci Anka Mrak Taritaš i Gordan Beus Richembergh, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin, bivši SDP-ov ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i drugi.

Prije početka povorke, organizatori su pročitali proglas u kojem su poručili da će se izboriti da seksualnost bude prostor slobode i užitka te da ne pristaju na represivni režim koji im se pokušava nametnuti.

"Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tijela, i muške i ženske uloge. Mi kažemo: postoje ljudska tijela, a svoju ćemo ulogu u ovom društvu definirati same. Tu smo da poručimo da su naša iskustva i identiteti stvarni i vrijedni", stoji u proglasu koji su organizatori pročitali uoči početka povorke ispred Mimare.

"Tu smo i da prkosimo ideji da seksualnost mora biti u službi reprodukcije. Naša tijela nisu tu da opslužuju. Izborit ćemo da seksualnost bude prostor slobode i užitka. Nećete nas disciplinirati. Nećete nas stavljati na mjesto. Ne pristajemo na represivni režim koji se pokušava nametnuti", istaknuli su.

Uz tjelesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, iz Zagreb Pridea zahtijevaju da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi obitelji i zajednice u kojoj se živi te da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Zahtijevaju da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade - od zlostavljanja u obitelji i u školi. 

"Zahtijevamo društvo solidarnosti u kojemu će svatko reagirati pri svjedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome", navode, između ostalog, organizatori Povorke.

"Jer slobodan život počinje kad nam je osigurana egzistencija, kad smo slobodne od nasilja, kad same odlučujemo o svom tijelu i slobodno se rodno izražavamo, kad živimo u zajedništvu s drugim ljudima, kad smo solidarne, kad smo hrabre", poručili su.

LGBTIQ osobe izložene većem riziku od beskućništva, nezaposlenosti i siromaštva u starijoj dobi

U proglasu ističu da je potrebno da imaju riješeno stambeno pitanje, pristup obrazovanju, zdravstvu, te sigurnom i dostojanstvenom zaposlenju. Upozoravaju da su LGBTIQ osobe izložene većem riziku od beskućništva, nezaposlenosti i siromaštva u starijoj dobi te poručuju da žele promjenu.

Ističu i da mlade LGBTIQ osobe odrastaju u neprijateljskom i nasilnom okruženju te nemaju podršku u svojim školama i ovise o obiteljima koje ih često ne prihvaćaju.

"Slobodan život znači i slobodu od nasilja. Ne pristajemo da se nasilje kojemu smo svakodnevno izložene relativizira od strane vlasti i institucija, ne pristajemo na paljenja naših zastava, na gušenje suzavcima, na zlostavljanje u školama i na našim radnim mjestima", poručili su, dodavši da neće okrenuti drugi obraz.

"Tu smo da kažemo da je nas koje se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Ta šačica moćnica i konzervativaca nam ne može ništa. Nećete razdvojiti naše zajednice, naša prijateljstva, naše obitelji, naše drugarstvo", poručili su na kraju.

Prideu se pridružili i diplomati

Zagreb Prideu pridružili su se diplomati petnaestak zemalja. Iz kanadskog veleposlanstva poručili su u ime "veleposlanstava petnaestak zemalja" da na taj način izražavaju vjerovanje u (ljudska) prava LGBTI osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja.

Povorka je završila koncertom grupe Detour na Ribnjaku, uoči kojega su organizatori izvijestili da im je rečeno da se u Povorci skupilo oko 10 tisuća ljudi.

 

11.06.2017. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh