« Ostali sportovi
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
DOPINGIRANI

Brzi na stazi, još brži na jeziku

Pasta za zube, kontaminirana govedina, sabotaža u stilu špijunskih filmova - samo su neki kreativni izgovori za pad na dopinškom testu

Biser do bisera, što će izvaliti Powell
Biser do bisera, što će izvaliti Powell (Arhiva)
Više o

atletika

,

biciklizam

,

doping

,

Justin Gatlin

,

Ben Johnson

Nakon najnovijeg dopinškog skandala među atletičarima zavirili smo u arhiv i pronašli i dijelom skurilna objašnjenja za pad na dopinškim testovima.

Izdvojili smo neke od najkreativnih izgovora:

DIETER BAUMANN

Njemački atletičar je 1999. bio pozitivno testiran na nandrolon, sredstvo kojim se potiče rast mišića. Nijemac je tvrdio da nije kriv i da mu je nepoznata osoba "ubacila" zabranjenu tvar u pastu za zube.

ALBERTO CONTADOR

Španjolski biciklist je 2010. bio pozitivan na također zabranjeni clenbuterol. U veljači 2012. Međunarodni sportski sud zbog toga je Contadoru zabranio sudjelovanje u biciklističkim utrkama. Španjolac je tvrdio da je za sve kriv jedan steak koji je pojeo. Navodno je odrezak bio "onečišćen".

JUSTIN GATLIN

Američki sprinter smatrao se pravom pravcatom žrtvom zavjere. O čemu se radilo? To je u detalje objasnio njegov trener Trevor Graham. Navodno je jedan maser (nezadovoljan suradnjom s atletskom zvijezdom) Gatlinove noge namazao kremom u kojoj je bilo i testosterona. Sprinter je 2006. bio pozitivan na dopinškom testu, "pao" je zbog muškog hormona.

BEN JOHNSON

Sprinter (naslovna fotografija: s uzdignutom rukom) je pobijedio u čuvenom finalu na 100 metara na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. i tako porazio velikog rivala iz SAD-a, Carla Lewisa (naslovna fotografija, prvi s desna). Zlatnu je medalju Kanađanin nešto kasnije ipak morao vratiti - zbog dopinga, točnije korištenja anabolnog steroida Stanozolola. Johnsonov trener je tvrdio da se radilo o sabotaži po narudžbi: Carla Lewisa.

MATTHIAS KESSLER

Njemački biciklist je 2007. pokušao uvjeriti javnost da je (ako ih je uopće koristio!) zabranjene tvari konzumirao samo u neznanju - i da to nikako nije učinio svjesno. Priznao je doduše da je progutao četiri preparata na čijim su pakiranjima bili kineski znakovi. Mislio je, kako je rekao, da se radi o (legalnim) dodacima ishrani. Kessler je bio pozitivan na testosteron.

IVONNE KRAFT

2007. je ova sportašica (vozi mountainbike) "pala" na dopinškom testu nakon što je otkriveno da je koristila Fenoterol (sredstvo protiv astme). Kraft je tvrdila da je za pozitivan test bila kriva jedna nenamjerna "eksplozija". Njezina je majka navodno htjela koristiti sprej protiv astme, i onda je bočica navodno - eksplodirala. I Kraft je, kako je kazala, očito udahnula sprej koji sadrži zabranjenu tvar.

DIEGO MARADONA

Argentinski nogometaš je bio u epicentru brojnih afera i nije čudo da je "pao" i na dopinškom testu. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1994. u SAD-u u njegovom su organizmu kontrolori otkrili zabranjenu tvar efedrin. Maradona je po hitnom postupku suspendiran i "izbačen" s turnira. Argentinac je tvdio da je za sve krivo jedan lijek koji je koristio protiv - prehlade.

ADRIAN MUTU

Rumunjski nogometaš je bio pozitivan na dopinškom testu 2004. Nakon testa je tvrdio da je uzimao jedno sredstvo za "povećanje seksualne moći". Mutu se našao ponovno na naslovnicama svjetskog tiska nakon pozitivnog dopinškog testa 2010. Ovaj je put priznao da je uzimao jedno sredstvo za čišćenje crijeva. I da naravno nije znao da to sredstvo sadrži i zabranjene tvari.

17.07.2013. 17:13:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh