« Znanost
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
INTERSTELLAR

Broj kandidata za put na Mars sužen na 100

Hrvat Marko Lukić jedan je od sto kandidata za put na Mars bez povratka za koji se prijavilo više od 200 tisuća ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (mars-one.com)
Više o

Marko Lukić

,

Mars One

,

Put na Mars

"Ovo veliko smanjenje broja kandidata je veoma važan korak prema izboru pravih osoba za odlazak na Mars", rekao je osnivač i izvršni direktor Mars One misije Bas Lansdorp.

U trećoj rundi od 660 kandidata izabrano je njih 100, i to 50 muškaraca i 50 žena, nakon što je obavljen online intervju sa Norbertom Kraftom, šefom medicinskog osoblja. Tijekom razgovora kandidati su morali pokazati da razumiju rizik kojem će se izložiti, timski duh, te motivaciju da budu dio ekspedicije koja će njima i čitavom čovječanstvu promijeniti život.

"Impresionirani smo velikim brojem jakih kandidata koji su pristupili intervjuu, zbog čega je bilo vrlo teško izabrati manji krug", rekao je dr. Kraft.

Među izabranim su i jedan Hrvat, dvadesetosmogodišnji Marko Lukić, pedesetgodišnja Srbijanka Ljubinka Nikolić te Slovenac Matej Sagmeister.

Izabrani kandidati dolaze iz cijelog svijeta (39 Amerikanaca, 31 Europljanin, 16 Azijaca, sedam Afrikanaca i sedam osoba iz zemalja Oceanije). Sljedeći zadatak kandidata bit će pravi izazov jer će se morati pokazati na terenu, gdje će se vidjeti njihovo znanje i snalažljivost. Ključno je da se pokaži kao timski igrači, jer će zadaci biti podijeljeni timovima.

Kandidati koji nisu izabrani imaju se šansu prijaviti ponovno tijekom ove godine.
Za ovu misiju prijavilo se čak 200.000 ljudi iz 140 zemalja. Kandidati su pristali ostati na Marsu čitavog života i sudjelovati u reality-showu kažu u nizozemskoj tvrtci kojastoji iza ove misije - Mars One. Namjera je formirati naselja na Marsu, čemu će prethoditi brojne testne operacije.

Na Mars će otputovati između 24 i 40 kandidata, a njihova obuka trebala bi početi tokom ove godine.

18.02.2015. 10:55:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh