« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
PRIVREMENO

Blokada radova u Varšavskoj je gotova

Aktivisti napominju da je završetak blokade Varšavske privremen, a ako radovi ponovno počnu, to će se shvatiti kao poticaj za nove prosvjede

Varšavska Hoto grupa Cvjetni
Varšavska Hoto grupa Cvjetni (Ronald Goršić/Cropix)
Više o

Hoto grupa

,

Tomislav Horvatinčić

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

projekt cvjetni

,

varšavska prosvjed

,

Veliki božićni sajam knjiga

Prosvjednici u Varšavskoj ulici danas su uklonili šatore u kojima su danonoćno dežurali proteklih mjesec dana i najavili novu fazu kampanje usmjerenu prema institucijama koje bi trebale "pravno raščistiti tu stvar do kraja", ali blokada radova Hoto grupe Tomislava Horvatinčića ovime je barem privremeno završila.

Državno odvjetništvo i ekspertni tim Ministarstva kulture potvrdili su da je suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je bila potrebna za izmjene GUP-a, a kojima je omogućena povećana gradnja u bloku i rampa u Varšavskoj, bila netočna i nezakonita, rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije na konferenciji za novinare.

>> Varšavska blokirana kontejnerima, počela akcija protiv gradnje garaže

Sada je jasno da smo mi ti koji štitimo pravnu državu, a ne investitor, ustvrdio je Tomašević, dodavši da se bez mobilizacije građana ništa ne bi dogodilo i zahvaljujući njima je došlo preokreta nakon tri i pol godine upozoravanja na nepravilnosti.

Suglasnost da je Konzervatorska podloga usklađena s izmjenama GUP-a krivotvorena je i više ne stoji, istaknuo je Tomašević, najavivši da će se tražiti odgovornost za potpisnice suglasnosti, pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir.

>> Aktivisti protiv Horvatinčića: Ne damo Varšavsku!

Na temelju te suglasnosti došlo je do izmjena GUP-a, koje bi se sada trebale staviti izvan snage, kao i do cijelog lanca dozvola koje su sada sve upitne, dodao je.

Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da se iz Varšavske odlazi privremeno, a bilo kakav početak radova shvatit će se kao provokacija i poticaj za masovne prosvjede te blokiranje ulaska u gradilište na Ilici. Nismo sigurni da ćemo tada više moći kontrolirati situaciju, dodao je. (hina/metro-portal)

18.06.2010. 17:12:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh