« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
DRUGI?

Bio je još jedan svemir prije?

Postojao je još jedan svemir prije Velikog praska, a njegova tajna krije se u - crnim rupama

Ovo je sad malo spooky...
Ovo je sad malo spooky... (Arhiva)
Više o

svemir

,

crna rupa

,

Veliki prasak

Crne rupe su dio svemira gdje se tvar praktički urušila u samu sebe i gdje djeluje jaka gravitacijska sila, tako da čak ni svjetlost ne može pobjeći

Jedan od ovogodišnjh dobitnika Nobelove nagrade za fiziku kazao je da je postojao i raniji svemir od našeg, a dokazi za njegovo postojanje i dalje se mogu proučavati uz pomoć crnih rupa, prenosi The Independent.

Tajne crnih rupa

Sir Roger Penrose iznio je ovu tvrdnju nakon što je dobio nagradu za nove nalaze u Einsteinovoj općoj teoriji relativnosti i dokaz za postojanje crnih rupa. 

Penrose tvrdi da je postojanje neobjašnjivih mrlja elektromagnetskog zračenja na nebu, poznatih kao "Hawkingove točke", zapravo ostatak svemira koji je prethodio ovom današnjem.

Riječ je o dijelu teorije svemira poznatijoj kao "konformna ciklička kozmologija". Naime, te bi mrlje trebale biti posljednji tragovi energije nazvani "Hawkingovo zračenje", a koji pomoću crnih rupa dolaze iz starijeg svemira. 

Ovakav proces mogao bi se odvijati u središtu naše galaksije, a Reinhard Genzel i Andrea Ghez, znanstvenici koji su podijelili Nobelovu nagradu s Penroseom, ponudili su najuvjerljivije dokaze o supermasivnoj crnoj rupi sred Mliječne staze. 

Ne postoji samo jedan Veliki prasak

Postoji mogućnost da je period u kojem crna rupa potpuno ispari traje duže od starosti našeg svemira, pa ga je stoga nemoguće procijeniti.

"Tvrdim da postoji zapažanje Hawkingova zračenja. Veliki prasak nije bio početak. Bilo je nečega prije Velikog praska i to je nešto što će se dogoditi i u budućnosti", kazao je Penrose.

"Naš svemir se neprestano širi, a sva masa u njemu propada. U ovoj mojoj ludoj teoriji ta daleka budućnost postaje Veliki prasak nekog drugog eona. Stoga je naš Veliki prasak započeo nečim što je bila daleka budućnost prethodnog eona. Dakle, crne rupe, slične današnjima bi isparavale 'Hawkingovo zračenje' i proizvele bi točke na nebu koje smo nazvali 'Hawkingove točke', rekao je Penrose.

Navodno postoje poprilično dobri dokazi za najmanje šest takvih točaka. Ipak, brojni kritičari se baš i ne slažu s ovom teorijom te smatraju da postojanje određene vrste zračenja iz tih crnih rupa ipak treba dodatno potvrditi.

13.10.2020. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh