« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
STRAŠNO!!

Bikini i dalje ima ožiljak nuklearnog pokusa

Golemi oblak u obliku gljive izdiže se iz Tihog oceana i uništava brodove koji su ondje namjerno ostavljeni kako bi se vidjela moć nuklearnog rata...

Ovako je to izgledalo...
Ovako je to izgledalo... (Arhiva)
Više o

nuklearna eksplozija

,

atol Bikini

Bio je 25. srpnja 1946. godine. Mjesto radnje - atol Bikini na Pacifiku. Događaj - prva podvodna detonacija nuklearne bombe i peta ukupno.

Fotografije su vidjeli svi: Golemi oblak u obliku gljive izdiže se iz Tihog oceana i uništava brodove koji su ondje namjerno ostavljeni kako bi se vidjela moć nuklearnog rata, podsjeća BBC.

Danas, 73 godine kasnije, znanstvenici su se vratili na Bikini kako bi napravili kartu morskoga dna. Krater je još uvijek ondje, kao i ostaci svih plovila.

"Bikini je izabran jer je udaljen od svega, ali ima veliku i pristupačnu lagunu", rekao je voditelj istraživanja Art Trembanis sa Sveučilišta u Delawareu.

"U to vrijeme, (poznati američki komičar) Bob Hope duhovito je rekao kako smo odmah po završetku Drugog svjetskog rata otkrili smo jedino mjesto na Zemlji koje je ostalo netaknuto i dignuli ga u zrak'".

Bomba postavljena na 27 metara dubine imala je snagu 21 kilotona. Eksplozija je u zrak odbacila dva milijuna tona vode, pijeska i koralja pretvorenih u prah. Unatoč izvanrednom oslobađanju energije, dr. Trembanis je vjerovao da je većina izbrazdanog morskog dna do sada već pokrivena sedimentom.

Umjesto toga, njegov interdisciplinarni tim oceanografa, geologa, pomorskih arheologa i inženjera zatekao je jasno definiranu depresiju. Koristeći sonar, oni su mapirali strukturu duboku deset i promjera 800 metara.

"Koristili smo naprednu sonarnu tehnologiju; mogli smo naslikati cijelu scenu", kazao je.

Zaključak je bio jasan, krater je još ondje. "Priroda nam i dalje pokazuje ranu koju je zadobila bombom", rekao je dr. Trembanis novinarima.

11.12.2019. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh