« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
ŠOK NA GIRU

Biciklist Wouter Weylandt preminio nakon teškog pada

Mladi Belgijanac pao je prilikom spuštanja, zrakom je letio više od 20 metara, liječnici mu nisu mogli pomoći

Wouter Weylandt
Wouter Weylandt (Wikipedia)
Više o

Giro d'Italia

,

Wouter Weylandt

U trećoj etapi biciklističke utrke Giro d'Italia, 173 kilometara dugačkoj dionici od Reggio Emilie do Rapalla, život je izgubio belgijski biciklist Wouter Weylandt (26), prenosi Hina.

Weylandt je doživio težak pad 25 kilometara prije kraja cilja i usprkos hitnoj liječničkoj intervenciji nije mu bilo pomoći. Mladi Belgijanac je stradao pri spustu s vrha Bocco, a prema izjavama svjedoka letio je zrakom više od 20 metara, a potom glavom udario u tlo. Policija je obavila istragu, a prema prvim informacijama Weylandt je pedalom udario u zid.

"Nažalost, nismo ga uspjeli spasiti. Usprkos elektro-šokovima i reanimaciji koja je trajala skoro 40 minuta njegovo srce je prestalo kucati," kazao je doktor Giovanni Tredici za tv postaju Rai.

Weylandt je u karijeri ostvario dvije etapne pobjede na velikim utrkama - 2008. na Vuelti, a prošle godine na Giru. Profesionalni biciklist je postao 2006. godine u momčadi Quick Step, a prošle godine je preselio u Leopard-Trek.

Pogibija belgijskog biciklista izazvala je konsternaciju među njegovim kolegama. Svi su u šoku i vrlo ih je malo spremnih na davanje izjava.

"Ovakve stvari se ne bi trebale događati. Osjećam se užasno i moje misli su s njegovom obitelji," kazao je britanski sprinter Mark Cavendish.

"Ovo je težak dan za biciklizam i našu momčad, ali ponajviše za Wouterovu obitelj. Svi smo bez riječi i u ovom trenutku utrka je postala nebitna. Želim izraziti sućut obitelji i prijateljima," kazao je menadžer momčadi Leopard-Trek Bryan Nygaard.

Weylandtova smrt je prva na tri najveće utrke na svijetu (Giro, Tour, Vuelta), nakon 1995. godine kada je u Francuskoj poginuo Talijan Fabio Casartelli. Današnja tragedija ujedno je četvrta u povijesti Gira i prva nakon 25 godina. U povijesti Gira poginuli su i Orfeo Ponsin (1952), Juan Manuel Santisteban (1976) i Emilio Ravasio (1986).

Dodajmo kako je pobjednik treće etape Španjolac Angel Vicioso (Androni Giocattoli) ispred Britanca Davida Millara (Garmin) i Španjolca Pabla Lastrasa (Movistar). U ukupnom poretku vodi Millar.

09.05.2011. 20:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh