« Znanost
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
BLUE ORIGIN

Bezos sutra ide u svemir

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, pridružit će se klubu astronauta u utorak na prvom lansiranju u svemir njegove tvrtke Blue Origin

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Jeff Bezos

,

Blue Origin

Nekoliko dana ranije je osnivač Virgin Galactica Richard Branson odletio u svemir, čime je pretekao osnivača Amazona Bezosa u svemirskoj utrci milijardera.

Međutim, ciljevi Blue Origina puno su ambiciozniji - u smislu visine do koje će se uspinjati Bezosova letjelica New Shepard, ali i što se tiče budućnosti.

Bezos je osnovao Blue Origin 2000. godine, s ciljem da jednog dana izgradi plutajuće svemirske kolonije s umjetnom gravitacijom u kojima će raditi i živjeti milijuni ljudi.

Danas tvrtka razvija orbitalnu raketu New Glenn i letjelicu za slijetanje na mjesec Moon. Nada se da će u razvoju potonje surađivati s NASA-om u okviru programa Artemis.

- Imali su 15 uspješnih letova New Sheparda bez posade i godinama smo čekali da vidimo kada će početi letjeti ljudi, kazala je za AFP Laura Forczyk, osnivačica svemirske konzultantske tvrtke Astralytical, dodavši da je riječ o "uzbudljivim vremenima" za entuzijaste.

New Shepard će biti lansiran u 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom vremenu) 20. srpnja iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa.

Mjesto lansiranja udaljeno je oko 40 kilometara od najbližeg gradića, Van Horna. Događaj će se prenositi uživo na BlueOrigin.com. 

19.07.2021. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh