« Znanost
objavljeno prije 6 mjeseci i 18 dana
COOL

Beresheet poslao selfie sa Zemljom u pozadini

Fotografija je napravljena pošto je prošli tjedan izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru

Ono kad opališ selfie u svemiru...
Ono kad opališ selfie u svemiru... (Beresheet)
Više o

Beresheet

,

svemirski brod

,

selfie

,

SpaceX

Beresheet, izraelski svemirski brod koji leti prema Mjesecu poslao je prvu fotografiju na kojoj se vidi zastava Izraela, snimljenu u svemiru selfie kamerom, 37,600 kilometara daleko od Zemlje.

Na ploči postavljenoj na letjelici ispod zastave piše "Am Israel Hai" (Narod Izraela živi) i "Mala zemlja, veliki snovi", a u pozadini se vide južna Zemljina hemisfera i Australija.

Fotografija je napravljena pošto je prošli tjedan izveden ključni manevar nakon što su zamijećene nepravilnosti na kompjuteru.

Letjelica je lansirana prije dva tjedna s floridskoga Cape Canaverala na raketi Falcon 9 privatne tvrtke SpaceX Elona Muska.

Ako misija bude uspješna, "Beresheet" će biti upamćen kao prvi privatni svemirski brod koji je doletio na Mjesec i prvi iz Izraela, pišu izraelski mediji.

Letjelica je već premašila izraelski rekord u brzini putujući 10,5 kilometara u sekundi, rekao je Ofer Doron, direktor odjela za svemir u Zračno-svemirskoj industriji Izrael.

"Beresheet" nije veći od perilice za rublje, a oko Zemlje će kružiti u sve većim krugovima dok ne bude zahvaćen Mjesečevom težom i dok ne uđe u Mjesečevu orbitu. Slijetanje je planirano za 11. travnja.

07.03.2019. 13:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh