« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
USKOK

Bandić zaradio kaznenu prijavu zbog Varšavske ulice

Podnošenje pojedinačne prijave protiv Bandića ne isključuje daljnje postupanje aktivista

(Damir Krajac / CROPIX )
Više o

Milan Bandić

,

Cvjetni trg

,

Pravo na grad

,

Zelena akcija

,

varšavska prosvjed

Aktivisti udruga Pravo na grad i Zelena akcija danas su USKOK-u uručili kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojega terete za zlouporabu položaja i ovlasti te sklapanje po Grad štetnog ugovora s Hoto grupom za projekt u Varšavskoj ulici, a podnošenje prijave bilo je popraćeno prosvjedom dvjestotinjak aktivista i građana ispred zgrade USKOK-a u Gajevoj ulici.

Teodor Celakoski iz Prava na grad novinarima je izjavio da se kaznenom prijavom Bandića tereti da je zlouporabio položaj i ovlasti gradonačelnika jer je štetnim ugovorom o financiranju izgradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici bez odluke Gradske skupštine financijski obvezao Grad da će Hoto grupi vratiti uloženih 13 milijuna kuna za taj projekt.

Pojasnio je da je gradonačelnik tim ugovorom obvezao Gradsku skupštinu da u programu gradnje, koji još nije ni donesen, u idućih pet godina predvidi financiranje takve infrastrukture. Naglasio je da se takav građevinski zahvat protivi zakonima o komunalnom gospodarstvu te o gradnji, budući da se na toj lokaciji (Varšavska ulica) ne radi o obnavljanju ili gradnji nove komunalne infrastrukture, već o privatnoj investiciji koja nema nikakve veze s komunalnom infrastrukturom.

Institucije nisu smjele djelovati

Celakoski je perverzijom ocijenio moguću situaciju da se s gradnjom započne unatoč postupku koji se vodi na upravnom sudu, kao i to da bi Zagrepčani iz svoga džepa financirali 13 milijuna vrijednu privatnu investiciju. Istaknuo je da podnošenje pojedinačne prijave protiv Bandića ne isključuje daljnje postupanje aktivista koji se bore za očuvanje pješačke zone u Varšavskoj ulici, kao ni osiguravanje nadležnim tijelima novih informacija i dokumentacije vezanih uz, kazao je, malverzacije na Cvjetnom trgu.

"Očito je da je ovaj projekt ostatak jednog dogovora koji je postojao na nacionalnoj i gradskoj razini između tadašnjeg premijera Sanadera i još uvijek aktualnog gradonačelnika Bandića, u kojemu su svi projekti bili vertikalno pokriveni, a institucije pravne države, u koje se svi vole pozivati, nisu imale mogućnosti djelovati. Zato smatramo da je upravo USKOK mjesto gdje se ta situacija sustavne korupcije treba početi razrješavati", poručio je Celakoski.

Naglasio je da su aktivisti u više navrata bili iz političkih krugova poticani na podnošenje kaznene prijave, "ali nismo htjeli to raditi iz folklornih razloga, već u trenutku kada postoji možda i politička volja da se pozabavi i drugim aspektima malverzacija na ovom projektu, kojih je niz".

Ispred zgrade USKOK-a okupilo se dvjestotinjak prosvjednika koji su "oboružani" odčepljivačima odvoda te uz pjesmu, refren koje glasi "Zagreb je začepljen grad, hajde odčepi ga sad", državno tužiteljstvo pozivali na procesuiranje korupcije i kriminala u gradu. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 14:18:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh