« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
U IME OCA...

Bandić: Zagrebački proračun je socijalno odgovoran

VIDEO: Kao i premijerka Kosor na razini države, gradonačelnik Bandić je gradski proračun ocijenio ''realnim za vrijeme u kojem živimo''

Milan Bandić
Milan Bandić (Goran Mehkek/Cropix/Infopunkt)
Više o

Milan Bandić

,

Slavko Kojić

,

zagrebački proračun

Prijedlog proračuna grada Zagreba za 2011. godinu težak je gotovo 6,9 milijardi kuna ili za 1,65 posto veći od rebalansa ovogodišnjeg proračuna. Gradonačelnik Milan Bandić je na današnjoj konferenciji za novinare najavio uvođenje principa socijalne odgovornosti, prema kojem će ''oni koji imaju više plaćati više, oni koji imaju manje - manje, a oni koji nemaju, dobit će subvencije".

Građani koji imaju prebivalište u Zagrebu morat će prikupiti dokumente kako bi potvrdili svoj socijalni status i ostvarili prava na subvencije, participacije i novčane pomoći od 1. siječnja 2011. godine. To primjerice vrijedi i za studente, koji su dobili besplatne mjesečne prijevozne karte za tekuću školsku godinu.

''Razina stečenih prava se neće mijenjati u 90 posto slučajeva", najavio je Bandić. Dodao je da će se nakon prvog rebalansa proračuna vidjeti kolike su uštede.

Objavljivanje prijedloga proračuna, a pogotovo novinarska pitanja u vezi prijedloga, inspirirali su gradonačelnika Bandića na niz nadahnutih izjava. Između ostalog se pozivao na Boga i priznao svoje greške, ali i ponudio niz metafora o spašavanju broda koji tone i mogućnostima pokrivanja s prekratkim pokrivačem.

Pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić je ocijenio da proračun nisu nikad predlagali u težim okolnostima. Upozorio je da je grad zbog državne porezne politike u protekle tri godine ostao bez tri milijarde kuna, što je dijelom uvjetovalo prijedlog proračuna za 2011. Prijedlog proračuna ocijenio je ''mudrim".

Bandić i Kojić su novinarima pojasnili da će grad izvršavati svoje obveze prema Holdingu kao i do sada, ali da će se pratiti stanje u gradskom poduzeću kako bi se troškovi grada zadržali na plaćanju usluga Holdingu. (Infopunkt/metro-portal)

17.11.2010. 14:43:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh