« Zagreb
objavljeno prije 14 godina
ZDRAV PLANET

Bandić potpisao Deklaraciju o zelenom ponedjeljku

Deklaracijom se potiče građane da jedan dan u tjednu jedu samo namirnice biljnog podrijetla kako bi poboljšali svoje zdravlje i okoliš

Milan Bandić zeleni ponedjeljak
Milan Bandić zeleni ponedjeljak (Vjekoslav Skledar/Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Prijatelji životinja

,

zaštita okoliša

,

Luka Oman

,

Anna Bligh

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je danas "Deklaraciju o zelenom ponedjeljku", kojom se potiče građane da jedan dan u tjednu jedu samo namirnice biljnog podrijetla kako bi poboljšali svoje zdravlje i okoliš.

Time je danas na Svjetski dan zaštite okoliša gradonačelnik Bandić proglasio početak kampanje "Zeleni ponedjeljak" koju provode udruga Prijatelji životinja i grad Zagreb.

U Zagrebu se kampanja održava u sklopu Sajma zdrave hrane "VegeSajma" na Trgu kralja Tomislava.

Svojim sudjelovanjem Zagreb je postao prvi hrvatski grad koji se pridružio toj svjetskoj kampanji, ističu u udruzi Prijatelji životinja. Gent u Belgiji prvi je grad u svijetu koji je uveo jedan vegetarijanski dan u tjednu, a slijede ga Sao Paolo u Brazilu, Tel Aviv u Izraelu, Cape Town u Južnoafričkoj Republici, i drugi gradovi u Australiji, Velikoj Britaniji, Kanadi, Finskoj, SAD-u, Brazilu, Nizozemskoj, Taiwanu i Australiji, navode Prijatelji životinja.

Ističu kako je pet razloga za uvođenje "Zelenog ponedjeljka" - zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno.

Nakon što je potpisao "Deklaraciju o zelenom ponedjeljku" gradonačelnik Bandić poručio je građanima neka ne jedu meso jedan dan u tjednu.

Bandić je rekao kako je vegetarijanac onaj dan u tjednu kad ne jede ništa. Na štandovima je kupio prigodnu majicu i kuharicu, a na upit novinara hoće li pripremati jela iz kuharice rekao je da se zna da je on Mozart u kuhinji, a ovo je kuharica više dok ne objavi svoju.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman istaknuo je da se akcijom pod sloganom "Dan za dobre odluke" potiče građane da misle na sebe i okoliš. (hina/metro-portal)

05.06.2010. 16:03:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh