« Zagreb
objavljeno prije 13 godina
PONIVILA SE PROŠLA GODINA!

Bandić: Neka ovogodišnji proračun bude kao onaj iz 2010.!

Sumnjam u medijske sage o ulaganjima i darovima s istoka, rekao je Bandić i dodao da je Grad Zagreb još uvijek vlasnik stadiona u Maksimiru

Milan Bandić
Milan Bandić (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

proračun

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je izrazio zadovoljstvo realizacijom gradskog proračuna iz 2010. koja je za svega 2,5 posto manja od planirane i naveo kako ne bi imao ništa protiv da tako bude i ove godine, prenosi Hina.

"Odmah bih potpisao da tako bude i ove godine", rekao je Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi podsjećajući da su gospodarska kriza i recesija još snažne te da se jedinice lokalne samouprave oporavljaju i od proračunskog "danka" državi.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić naglasio je da su uspjeli smanjiti troškove za 1,240 milijardi kuna što je više od 16 posto, a prihodi su 131 milijun kuna veći čime će se 'zatvoriti' dio deficita od 780 milijuna kuna nastao predhodnih godina. "Jednostavno, potegli smo ručnu, a mislim da ostali proračunski korisnici, prije svega trgovačka društva u vlasništvu grada (u Zagrebačkom holdingu), to nisu učinila", kazao je Kojić.

"Sumnjam u medijske sage o ulaganjima (u stadion Maksimir) i darovima s istoka", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Bandić je ustvrdio kako te uštede nisu "pale s neba" nego su plod realizacije Smjernica gospodarskog oporavka iz 2009. u kojima je predviđena štednja od 10 posto odnosno antirecesijskih mjera zbog čega je, kaže, postao najomraženiji čovjek u Gradskoj upravi. "Uštede smo tražili i od Zagrebačkog holdinga, ali dosada nismo dobili nikakav odgovor", kazao je Bandić i ocijenio medijskim podmetanjem tvrdnju da je Holding dužan. "Mi (gradska uprava) servisiramo sve obaveze Holdinga i Holding nikome nije ništa dužan kako se to u medijima pokušava podmetnuti", kazao je.

"Čudi me da nas oporba kritizira i što su se u Gradskoj skupštini ujedinili protiv nas", kazao je Bandić zamoljen da komentira tvrdnje oporbe da je neizvršavanje obveza iz gradskog proračuna rezultat lošeg vođenja grada i planiranja. "Prije su nas kritizirali da puno trošimo kad je proračun bio velik, a sada nas kritiziraju da se troši premalo". Najavio je da će gradska uprava uputiti Skupštini svoj prijedlog izmjene organizacije naplate parkiranja kako bi se kupnja parkirne karte omogućila i po tržišnoj cijeni, o čemu je kaže postignut koncenzus i na skupštinskom predsjedništvu, dok o SDP-ovu prijedlogu ne zna ništa.

Upitan hoće li se pridružiti gay pride-u u Zagrebu, Bandić je kazao da mu nije problem priključiti se povorci, ali da tu nije važna njegova slika u novinama nego da Grad Zagreb učini sve da cijeli događaj prođe na civilizacijski način. "I to ćemo osigurati", naglasio je. "Zagreb je topao grad, njeguje različitosti i uvjeren sam da ćemo i ovaj put položiti test tolerancije".

"Mi (gradska uprava) servisiramo sve obaveze Holdinga i Holding nikome nije ništa dužan kako se to u medijima pokušava podmetnuti", kazao je Milan Bandić.

Bandić je odgovarao i na pitanja o mogućim ulaganjima "arapskih milijuna" u Maksimirski stadion koje je najavio izvršni predsjednik NK "Dinamo" Zdravko Mamić. Sumnjam u medijske sage o ulaganjima i darovima s istoka, rekao je Bandić i dodao da je Grad Zagreb još uvijek vlasnik stadiona, a s njime o tome nitko nije razgovarao. Treba zamijeniti travnjak, obnoviti zahode i stolice, naveo je Bandić dodajući kako su suglasnosti Grada potrebne za bilo kakve investicije te da Grad neće imati ništa protiv osigura li Dinamo sredsta za to. Podsjetio je i kako je čitav projekt preuzeo od bivše vlasti 2000. ocijenivši pogrešnom čitavu koncepciju obnove Maksimirskog stadiona. "Kada se nešto počne obnavljati od krova, onda to ne završi dobro", kazao je Bandić aludirajući na obnovu sjeverne tribine i 'gordijskog čvora' s tamošnjim poslovnim prostorima koji još nisu stavljeni u funkciju. Da su bili stavljeni u funkciju dosad smo mogli otplatiti četvrtinu stadiona, dodao je.

Zamoljen da komentira novinski napis da se predsjednik HSS-a Josip Friščić žali kako ga ne zove telefonom, Bandić je kazao da mu je Friščić prijatelj i da će se čuti s njime, ali da o tome nema potrebe govoriti. "Mene svaki dan negdje učlanjuju, sa mnom koaliraju...", naveo je napominjući i da sigurno neće baciti u bunar ono što je u politici gradio 20 godina.

13.06.2011. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh