« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŽENE PROTIV NASILJA

Autonomna ženska kuća Zagreb obilježava 20 godina djelovanja

POGLEDAJTE VIDEO - Autonomna ženska kuća Zagreb je 1990. godine bila prvo sklonište za žene u istočnoj Europi

Neva Tolle
Neva Tolle (Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

nasilje nad ženama

,

Gordana Lukač - Koritnik

,

nasilje nad djecom

,

Neva Tölle

,

Autonomna ženska kuća Zagreb

Autonomna ženska kuća Zagreb ovih dana obilježava 20 godina djelovanja. Tom su prilikom aktivistice organizirale dvodnevnu međunarodnu konferenciju "Žene protiv nasilja nad ženama - 20. godina postojanja skloništa i savjetovališta za žene i djecu žrtve partnerskog nasilja" na kojoj je, među ostalim, istaknuto kako sudbinu žena i djece žrtava zlostavljana najviše određuje zakonodavstvo.

Autonomna ženska kuća Zagreb s radom je počela 14.12.1990. kad je nekoliko aktivistica skvotiralo jedan stan u vlasništvu grada Zagreba, čime je to mjesto postalo prvo sklonište za žene u istočnoj Europi. Prije 20 godina, ističe voditeljica skloništa Neva Tolle, o nasilju u obitelji nije se govorilo, tada je to bila tabu tema, dok su danas i javnost i političke strukture senzibilizirane po tom pitanju. Situacija još uvijek nije kakva bi trebala biti o čemu svjedoče i porazni podaci: 50% žena trpi psihičko nasilje, 30% fizičko nasilje u obitelji.

Glavna aktivnost Autonomne kuće je osigurati sigurno mjesto za žene i njihovu djecu koju su psihički, fizički, seksualno ili ekonomski zlostavljali njihovi muževi i partneri. Sigurna kuća mjesto je psihofizičkog oporavka od nasilja, gdje žene mogu poduzeti korake kako bi ponovno vratile kontrolu nad svojim životima. Rad Sigurne kuće danas je zbog financijskih razloga neizvjestan te je velika vjerojatnost da će se skloništa zatvoriti, dodaje Tolle.

Rad Autonomne ženske kuće obilježio je borbu za ravnopravnost spolova, naglasila je Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Iako su svojim nastojanjima omogućile sigurno mjesto za žene, rad aktivistkinja Kuće danas je nesiguran, dodala je Lukač Koritnik.

Uvijek fokusirane na pojedinačni slučaj, aktivistice Autonomne ženske kuće 20 su godina stvarale jednu novu praksu. U isto su vrijeme bile dio svjetskog poretka za zaštitu žena i dio borbe za promicanje prava žena u Hrvatskoj. Ipak, dodaje Tolle, još ima mnogo posla. (Infopunkt/metro-portal)

13.12.2010. 15:22:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh