« Ostali sportovi
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NOVI SVJEDOK

Armstronga ponovo optužuju za doping

Optužbe protiv najpoznatijeg svjetskog biciklista, Amerikanca Lancea Armstronga, u kojima se tvrdi da je tijekom svojih najvećih uspjeha koristio doping ne jenjavaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Lance Armstrong

,

doping

,

optužbe

Prema pisanju američkog dnevnog lista "New York Post", još je jedan bivši Armstrongov momčadski kolega iz vremena momčadi "US Postal" s kraja prošlog i početka ovog stoljeća, u svom svjedočenju istražiteljima izjavio kako se u momčadi provodio sustavni dopinški program, kojega je i on bio dijelom, a da nitko niti jednom nije pao na dopinškoj kontroli. Novi svjedok protiv Armstronga je na zahtjev istražitelja ostao neimenovan.

U istrazi protiv Armstronga, koja je pokrenuta nakon što je optužbe protiv njega javno iznio njegov bivši momčadski kolega Floyd Landis, kojemu je zbog dokazane uporabe dopinga oduzet naslov pobjednika "Toura" 2006. godine, istražitelji namjeravaju ispitati još dvojicu dugogodišnjih Armstrongovih momčadskih kolega, Georga Hincapiea i Tylera Hamiltona.

S novim optužbama da je koristio doping suočen je još jedan bivši i sadašnji Armstrongov suvozač, Levi Leipheimer. Njegov nekadašnji sportski direktor Hans-Michael Holczer je na predstavljanju svoje knjige "Garantiert Positiv" ("Sigurno pozitivan") izjavio kako je Leipheimer na "Touru" 2005. godine imao nevjerojatno visok broj crvenih krvnih zrnaca, te je zasigurno manipulirao s krvnim dopingom.

"Savjetovano mi je da ga povučem iz utrke jer je broj njegovih crvenih krvnih zrnaca bio na granici dozvoljenog. Nisam znao što da radim, da ispunim svoju moralnu zadaću ili da riskiram. Te godine već sam imao jednog pozitivnog vozača, Danila Honda, i stoga nisam želio uvući svoju momčad u još jedan skandal koji bi ju zasigurno odveo u bankrot. Zato sam Leipheimera ostavio u utrci i on je na kraju zauzeo šesto mjesto", izjavio je Holczer. (hina/metro-portal)

05.08.2010. 18:51:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh