« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
DAZ

Arhivalija mjeseca za ožujak

Arhivalija prikazuje "Himna Zagrebu", iz 1942., izdanu povodom 700 godina proglašenja Zagreba Slobodnim kraljevskim gradom za koju je riječi napisao August Šenoa u 19. st.

Himna Zagrebu Augusta Šenoe
Himna Zagrebu Augusta Šenoe (Državni arhiv u Zagrebu)
Više o

August Šenoa

,

arhivalija mjeseca

,

Državni arhiv u Zagrebu

,

Himna Zagrebu

"Himna Zagrebu", autor August Šenoa
HR-DAZG-791 Društvo Zagrebčana, kut. 58

U našem arhivu čuva se vrijedno i zanimljivo gradivo Društva Zagrebčana koje sadrži 32 knjige i 28 kutija spisa. Društvo je osnovano 1931. Prema pravilima Društva, koja su se tijekom djelovanja više puta mijenjala, svrha Društva bila je, među ostalim, da se utječe na kulturno - socijalni i ekonomsko - komunalni život i razvoj Zagreba te da se očuva njegov kulturni i nacionalni karakter, povijesni izgled i značaj kao glavnog grada i metropole svih Hrvata.

Društvo se naročito zauzimalo za proljepšavanje grada te za organizaciju kulturnih, prosvjetnih i glazbeno - scenskih priredbi. Nakon završetka II. svjetskog rata Društvo je smetalo komunističkim vlastima zbog isticanja Zagreba kao glavnog političkog i kulturnog centra hrvatskog naroda, a naročito je smetala njegova aktivnost za vrijeme NDH.

Zato je Društvu 1945. bio zabranjen rad da bi mu iste godine bio odobren, ali pod imenom Komunalno - prosvjetno društvo "Zagreb." Odlukom nove vlasti sredinom 1949. Društvo je ugašeno.

Arhivalija prikazuje "Himna Zagrebu", iz 1942., izdanu povodom 700 godina proglašenja Zagreba Slobodnim kraljevskim gradom za koju je riječi napisao August Šenoa u 19. st.

Odabrao: Ivan Pupić Bakrač, arhivist specijalist

Arhivaliju možete vidjeti i na web stranici Državnog arhiva u Zagrebu

02.03.2016. 10:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh