« Znanost
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Ako kopam u Zagrebu, izaći ću u Kini?

Antipodna karta svijeta omoguće nam da pronađemo suprotnu točku svakog mjesta na Zemlji

Ako u New Yorku krenemo kopati rupu prema središtu Zemlje, s druge strane svijeta naći ćemo se u Indijskom oceanu. Gdje ćemo završiti ako ju počnemo kopati u Zagrebu?

Antipodna karta
Antipodna karta (Mail Online)

Od malih nogu vjerovali smo da ćemo, ako iskopamo rupu prema središtu Zemlje, izroniti negdje u Kini. Nasreću, zahvaljujući novoj interaktivnoj antipodnoj karti sada se sami možemo uvjeriti je li tome tako.

Zbog činjenice da je gotovo 71% Zemljine površine prekriveno vodom, postoji zapravo vrlo malo mjesta koja svoju antipodnu točku ne bi pronašla u oceanu. 

To se najbolje vidi na karti na vrhu stranice. Ona prikazuje dvije potpuno identične preklopljene karte svijeta, a broj točaka koje se preklapaju zaista je mali. 

Na primjer, kada bismo kopali u Zagrebu, zaista ne bismo izašli u Kini, nego usred Indijskog ocana, istočnije od Novog Zelanda. 

https://www.antipodesmap.com

Jedni od poznatijih gradova čiji antipodni parnjaci se uistinu nalaze na kopnu su Madrid (Španjolska)  i njegov parnjak Weber (Novi Zeland) te Hong Kong (Kina)  i La Quiaca (Argentina). Ako pak lopatu uzmete u ruke bilo gdje u Australiji, izaći ćete negdje usred Atlantskog ocana.

Antipodnu kartu sami možete pronaći ovdje, a stranica također nudi veliki broj zabavnih i korisnih informacija povezanih s temom, poput točnih koordinata svake lokacije bilo gdje u svijetu. 

Piše: Andrea Holi
20.07.2017. 13:07:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh