« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IPAK

Andy Murray svladao Čilića u polufinalu Australian Opena

Prvi hrvatski reket nije uspio izboriti svoje prvo finale Grand Slama, Murray je bio bolji i slavio je sa 3:6, 6:4, 6:4 i 6:2

(Getty Images)
Više o

Australian Open

,

Marin Čilić

,

Andy Murray

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić izgubio je nakon tri sata i dvije minute igre polufinale Australian Opena od Britanca Andya Murraya u četiri seta - 3:6, 6:4, 6:4, 6:2.

Čilić je po prvi puta u karijeri igrao polufinalni dvoboj na jednom Grand Slam turniru, a plasman u polufinale osigurao mu je i prvi plasman među deset najboljih tenisača svijeta na ATP ljestvici u ponedjeljak. Pritom je zaradio i najveći novac od turnira u karijeri jer će za plasman među četiri najbolja dobiti 400.000 australskih dolara.

Međugorac je sjajnom igrom dobio prvi set, no igra mu je drastično pala u nastavku dvoboja kao posljedica prethodnih dvoboja u kojima je najbolji hrvatski reket odigrao tri dvoboja u pet setova i na terenu proveo preko 18 sati, osam sati više od svog protivnika.

Umor je bio očit već u drugom setu, kada je Marin počeo griješiti i skupio do kraja meča preveliki zborj od 54 neprisiljene pogreške, a nije imao veliku pomoć od servisa kojim je ubacio samo šest asova, ali i napravio isto toliko dvostrukih pogrešaka. Škot je imao isto as-servisa kao i Čilić, ali pet dvostrukih i čak 25 neprisiljenih pogrešaka manje.

Prvi set je obećavao plasman u veliko finale, Čilić je kod 2:2 napravio "break", a potom i još jedan za 6:3 u setu u kojem je bilo čak 11 lopti za obrat od kojih je Međugorac spasio svih pet.

Dvoboj se prelomio u sedmom gemu, kada je Čilić odigrao najlošiji gem na svoj servis, a Škot to iskoristio i poveo s 2:1 u setovima. No, u drugom setu je Marinova igra posve pala, redale su se neprisiljene pogreške, a Murray nije davao nikakve "poklone".

Jedini "break" se dogodio u petom gemu, a Čilić je set okončao bez ijedne lopte za oduzimanje Murrayeva servisa. I treći set je počeo na isti način Murayyevim oduzimanjem Čilićevog servisa u trećem gemu, da bi prvi hrvatski reket uzvratio odmah u sljedećem.

Nažalost, Čilić nije imao snage za preokret jer je u četvrtom setu izgubio servis za 1:2, a potom i za 1:4, te šansa za prvo Grand Slam finale nepovratno izgubljena. U Melbourneu je doživio četvrti poraz od Murraya u petom dvoboju, a upisao je i prvi ovosezonski poraz nakon niza od deset pobjeda zaredom i osvajanja ATP turnira u Chennaiu. Čilića već sljedeći tjedan čeka nastup na ATP Zagreb Indoorsu, na kojem brani naslov pobjednika.

Murray u finalu čeka boljega iz dvoboja Roger Federer - Jo Wilfried Tsonga koji se igra u petak ujutro. Škotu će to biti drugo finale u karijeri nakon što je na US Openu 2008. izgubio od Federera. Ako osvoji Melbourne Murray će biti prvi Britanac s Grand Slam naslovom još od 1936. i Freda Perrya. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 12:47:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh