« Televizija
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
DISCOVERY

Anakonda: Pojeden živ? premijerno na Discovery Channelu

Paul Rosolie cijelu je karijeru posvetio istraživanju velike zelene anakonde, naj­veće i najsnažnije zmije svijeta koja je vodeći predator Amazone

Znamo da ga nije pojela, evo kako je to stvarno bilo
Znamo da ga nije pojela, evo kako je to stvarno bilo (Discovery Channel)
Više o

Anakonda: Pojeden živ?

,

Paul Rosoli­e

Dokumentarni film Anakonda: Pojeden živ? u kojem se istraživač Paul Rosoli­e ponudio kao obrok velikoj zelenoj anakondi premijerno će se prikazati 21. 12. 2014. u 22 sata na Discovery Channelu.

Paul Rosolie cijelu je karijeru posvetio istraživanju velike zelene anakonde, naj­veće i najsnažnije zmije svijeta koja je vodeći predator Amazone. Specijalizirao se za područje zapadne Amazone i više od deset godina pokušava podići razinu svijesti o potrebi očuvanja prašume, prirodnog staništa velike zelene anakonde.

Prošlog je ljeta posebna ekipa 60 dana dokumentirala ekspediciju Paula Rosolie­a duboko u amazonskoj džungli, u području koje domoroci nazivaju "plutajuća šuma". Rosolie je uvjeren kako upravo na tom području žive i razmnožavaju se najveći primjerci zelene anakonde u svijetu. To je ujedno i  jedna od posljednjih lokacija na kojoj se ove veličanstvene životinje mogu proučavati u divljini i svom prirodnom staništu. Na prethodnoj ekspediciji u ovaj izolirani dio amazon­ske prašume Rosolie je zamalo uhvatio možda najveći primjerak anakonde ikad viđen, dugačke preko 8 metara, ali mu je izmakla iz ruku i gotovo ga odvukla na dno plutajuće šume. Ovoga puta, ako Rosolie uspije uhvatiti divovsku zmiju, pokušat će učiniti nezamislivo - biti pojeden živ.

 „Svjedočio sam devastaciji i uništenju amazonske kišne šume. Ono je uzelo tolike razmjere da smo mi vjerojatno posljednje generacija koja je još ima prili­ku spasiti. Ljudi se trebaju trgnuti i jednostavno shvatiti što se događa. Ima li za to boljeg načina, što može ljude šokirati više od činjenice da je netko stavio život na kocku kako bi ga progutala zelena anakonda, najveća zmija na svijetu" rekao je Rosolie.

 „Zanimljivo je da je jedna od najvećih vrsta zmija na svijetu ujedno i najmanje istražena" rekao je biolog Shawn Heflick. „Nevjerojatna i tajanstvena, zelena anakonda je zmija oko koje su stvarani mitovi i legende."

Rosolie se morao osigurati od snažnog stezanja i potencijalnog gušenja u utrobi zmije te je u tu svrhu dizajnirao posebno zaštitno odijelo. Na izradi odijela su radili Rosalie i tim inženjera zajedno s herpetolozima, kako bi garantirali maksi­malnu sigurnost kako za Rosolia, tako i za zmiju. Snaga kojom anakonda steže plijen otprilike je jednaka kao da na prsa čovjeka postavite veliki autobus. Ana­konde se za hvatanje plijena oslanjaju na svoju veličinu i snagu, a Rosolie je riskirao život kako bi pokušao izmjeriti snagu koju zmija koristi i stekao uvide o načinu na koji funkcionira utroba ove veličanstvene životinje."

Nakon snimanja dokumentarca Paul Rosolie i velika zelena anakonda su živi i zdravi.

15.12.2014. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh