« Televizija
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
EHH

Adut s kojim je Španjolska pobijedila Hrvatsku u "Igri prijestolja"

Hrvatska je izgubila utrku sa Španjolskom oko lokacija za snimanje šeste sezone popularne serije. Od nje profitira turizam u Andaluziji, ali na ovaj ili onaj način i cijelo društvo

Igra prijestolja otišla iz Hrvatske
Igra prijestolja otišla iz Hrvatske (Arhiva)
Više o

Podemos

,

Khaleesi

,

Igra prijestolja

,

Španjolska

,

Hrvatska

Ove jeseni u Španjolsku dolazi zima. Za sve one koji nisu fanovi Sedam kraljevina, riječ je o HBO-ovom televizijskom serijalu "Igre prijestolja" ("Game of Thrones"), čiji su dijelovi pete sezone snimani u Sevilli, uz lokacije u Hrvatskoj i Irskoj. Serija se temelji na američkom fantastičnom serijalu knjiga "Pjesma leda i vatre", Georgea R. R. Martina. Dorne se nalazi najjužnije od svih sedam kraljevina, u jugoistočnom dijelu Westerosa, fiktivnog kontinenta, na kojem se snima "Igra prijestolja". Ali u stvarnosti kraljevina Dorne ne bi postojala bez Seville.

Povijesni grad na jugozapadu Španjolske idealna je lokacija za kraljevinu Dorne. U kraljevskoj palači Alcazar, koja je izvorno bila maurska utvrda, snimani su dijelovi pete sezone. Snimanje je privuklo brojne obožavatelje: broj noćenja u Sevilli povećan je za 25 posto. "Sve, a osobito arhitektura izgleda mi tako poznato", kaže Sam Dawson, koji je doputovao čak iz SAD-a, a ranije je posjetio i druga mjesta na kojima se snimala serija.

Po prvi put je američka kabelska mreža HBO dobila pristup palači u Sevilli. Snimanje je tamo trajalo mjesec dana. Palača nudi savršen ambijent za tako slikovito opisane vodene vrtove u kojima boravi princ Doran Martell i žali za svojim bratom, koji je morao umrijeti u četvrtoj epizodi.Iz carstva fantazije u stvarnost

Pallares je jedan od 85.000 lokalnih stanovnika koji su se prijavili kao statisti za snimanje "Igre prijestolja". Od 5.000 onih koji su bili na castingu, samo su se neki stvarno pojavili u seriji. Unatoč tome, Pepe Pallares ima poseban odnos s ovim izmišljenim svijetom i zabavno mu je voditi posjetitelje kroz palaču. "Kada idemo prema vrtovima, posjetitelji viču: 'Pa ti vodeni vrtovi stvarno postoje!'", prepričava Pallares.Vodič Pepe Pallares pokazuje turistima vodoskoke u sklopu ture koja se organizira zbog snimanja "Igre prijestolja". On ih vodi kroz palače i vrtove i objašnjava gdje je snimana koja scena.

Paralele sa španjolskom političkom stvarnošću

Da je "Igra prijestolja" više od samo televizijskog hypea, pokazuje to da su mnogi fanovi u izmišljenoj seriji pronašli sličnosti sa španjolskom politikom, kaže Pallares. "Ako želite, sigurno možete ponovno pronaći paralele u suparništvu između pojedinih kraljevskih obitelji", kaže Pallares. U Španjolskoj su se ljudi borili za svoja radna mjesta u vladi ili u gradskoj vijećnici. "A to je upravo to!", kaže.

Čini se da sve više Španjolaca na to gleda isto kao i Pallares. Na jednom političkom skupu u Madridu neki od aktivista su se pojavili odjeveni kao suparnici u "Igrama prijestolja". Kada se Pablo Iglesias Turrion, predsjednik lijevo orijentirane stranke Podemos, u travnju susreo sa španjolskim kraljem Felipeom VI., prekršio je kraljevski protokol kako bi poklonio kralju DVD sa serijom "Igra prijestolja".

"Savjetovao sam mu da pogleda seriju ako želi razumjeti političku krizu u Španjolskoj", izjavio je tada Iglesias namigujući novinarima. Iglesias bi najradije ukinuo španjolsku monarhiju. Njegov slogan u borbi protiv kraljevske obitelji je "Dolazi zima". On je i izdavač knjige "Pobijediti ili umrijeti: Političke lekcije iz 'Igre prijestolja'".

Podemos = Khaleesi

Dani Iraberri Perez je koautor knjige. U svom doprinosu knjizi on izjednačava stranku Podemos s likom Khalessi, majkom zmajeva u "Igri prijestolja". "Ona ne oslobađa robove samo tako, nego im daje snagu da sami sebe oslobode", kaže Perez. Tu postoji i paralela s Podemosom: "Radi se o političkom pokretu koji pokušava podržati ljude koji se suprotstavljaju svojim tlačiteljima, vladajućoj klasi."

"Igru prijestolja" su iskoristili i španjolski desničarski ekstremisti. Za komentatora Rubena Herrera je usporedba španjolskih konzervativaca s dinastijom kuće Lennister iz serije dokaz da oni puno bolje razumiju političku stvarnost nego svi drugi.

Konzervativci koje podržava Herrero bi mogli izgubiti glasove na izborima ove jeseni. No u rujnu u Španjolskoj počinje snimanje šeste sezone "Igre prijestolja". Serija je već sada utjecala na stvarnost: ona potiče gospodarstvo u regiji i doprinosi popularnosti ne samo Seville, već i cijele Španjolske.

Piše: Lauren Frayer/DW
24.08.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh