« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
česi u zagrebu

135 godina Češke besede

Najstarija češka udruga u Hrvatskoj dvotjednom proslavom obilježava dugogodišnje djelovanje

(www.ceska-beseda-zg.hr)
Više o

Zdenka Čuhnil

,

zagreb-info

,

Premysl Sobotka

,

Češka beseda Zagreb

,

Jaromil Kubiček

,

Marijan Lipovac

,

Franjo Vondraček

,

"Česi Zagrebu-Zagreb Česima"

,

Adolf Tomek

,

Juraj Bahnik

Češka beseda Zagreb okuplja pripadnike češke manjine i njeguje češki jezik, pismo i običaje češke manjine u Hrvatskoj. Promiče i razvijanje prijateljske suradnje između građana Republike Hrvatske i matične zemlje, a ove godine obilježava se 135. godine ove udruge. Najstarija je to češka udruga u Hrvatskoj koja okuplja oko 450 članova od kojih mnogi nisu Česi.

Česi u Zagrebu su vrlo aktivno i kreativno djelovali u kulturno-umjetničkom, znanstvenom i gospodarskom životu i dali su značajan doprinos njegovu razvoju od gradića u Austro-ugarskoj do danas kao hrvatske metropole, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Upravnog odbora zagrebačke Češke besede Jaromil Kubiček.

Predstavljajući program dvotjedne proslave Kubiček je podsjetio da je Besedu 14. listopada 1874. osnovao češki domoljub, pisac i pobornik ideje o češkoj samostalnosti Josef Vaclav Frič, sa skupinom Čeha koji su u to vrijeme živjeli i djelovali u Zagrebu.

Istaknuo je da jubilej 135. godišnjice djelovanja nije značajan samo za zagrebačku Besedu i Grad Zagreb, već ima i velik značaj za cjelokupnu češku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.

Beseda je zajedno s Vijećem češke nacionalne manjine Grada Zagreba izdala knjigu "Česi Zagrebu-Zagreb Česima" autora Marijana Lipovca i Franje Vondračeka, a kojom želi upoznati javnost s djelovanjem Čeha u Zagrebu od najstarijih vremena do danas.

Na osnovu knjige snimljen je i film o životu Čeha u Zagrebu koji će biti prikazan u okviru obilježavanja 135. godišnjice osnutka udruge. Uz to, na prvom katu Češkog narodnog doma u Zagrebu uređen je Češki kulturno-gospodarski centar "Josef Vaclav Frič" namjenjen organizaciji predavanja, izložbi te prezentaciji raznih multimedijalnih sadržaja.

Kubiček je najavio da će proslava završiti 24. listopada svečanom akademijom kojoj će nazočiti premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Senata parlamenta Češke Republike Premysl Sobotka.

U nedjelju, 25. listopada, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i saborska zastupnica Zdenka Čuhnil na Plitvicama će nazočiti otkrivanju spomen ploče akademiku Gustavu Janečeku.

Predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Adolf Tomek i potpredsjednik Upravnog odbora zagrebačke Češke besede Juraj Bahnik podsjetili su na dobre odnose između Čeha i Hrvata u povijesti te istaknuli kako kulturni život Čeha u Zagrebu ne opada, iako opada broj ljudi koji se izjašnjavaju kao Česi. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 15:03:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh