« Košarka
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
ODGODA SEZONE?

Zbog lockouta otkazane 43 pripremne utakmice u NBA

Uzrok lockouta je bio istek postojećega kolektivnog ugovora i činjenica da dvije suprotstavljene strane nisu pronašli rješenje oko njegova produljenja

Fotografija vijesti
Više o

košarka

,

NBA liga

,

NBA lockout

NBA klubovi objavili su jučer kako će otkazati 43 pripremne utakmice koje su bile planirane u predsezoni, što znači i da je sve izglednija odgoda cijele sezone zbog lock-outa koji je nastupio 1.7. ove godine, piše Hina.

Uzrok lock-outa je bio istek postojećega kolektivnog ugovora i činjenica da dvije suprotstavljene strane, udruga poslodavaca (vlasnici NBA klubova) i sindikat igrača, nisu pronašli rješenje oko njegova produljenja. Igrači i vlasnici nisu se uspjeli dogovoriti ni po jednoj temeljnoj točki sporazuma, od kojih je najveći problem gornja granica budžeta (salary cap).

Vlasnici klubova više ne žele 57 posto ukupnog prometa koji ostvare trošiti na plaće igrača, te je stoga NBA organizacija preko povjerenika Davida Sterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plaće za 750 milijuna dolara po godini. Time bi klubovi prestali stvarati gubitke koji su se, kroz šest godina koliko je trajao posljednji kolektivni ugovor, popeli na milijardu dolara. Igrači su pristali udio svojih plaća u budžetu smanjiti na 54.3 posto, čime bi izgubili 500 milijuna dolara kroz pet godina. Gubitke su inače ove godine prijavila 22 od 30 klubova.

NBA na ovom stupnju pregovora između sukobljenih strana nije uspjela postići što i moćna Liga američkog nogometa (NFL), koja je uspjela krajem srpnja okončati četveromjesečni lock-out zbog kojeg je otkazana samo jedna pripremna utakmica .

NFL je tako uspio početi sezonu prije dva tjedna, kako je i bilo predviđeno, i sada nitko ne priča o svađi između vlasnika klubova milijardera i igrača milijunaša oko raspodjele "kolača" vrijednog devet milijardi dolara (6,7 milijardi eura).

24.09.2011. 14:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh