« ZOI 2010
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci
ATLETIKA

Usain Bolt kralj stotke

Nevjerojatni sprinter s Jamajke razbio konkurenciju na 100 m

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Olimpijske igre

,

Usain Bolt

,

svjetski rekord na 100m

Tyson Gay nije niti ušao u finale, a Asafa Powell izgledao je kao na večernjoj promenadi, zajedno s ostatkom društva u finalu 100 m. Pekinška je večer dala novog kralja sprinta, za kojeg se od početka godine vjeruje da to može postati.

Svjetski juniorski prvak na 200 metara uvijek je bio najbrži, prema vlastitim riječima, i kada ga je trener napokon nagovorio da trči stotku, srušio je svjetski rekord. Cijela godina sažeta je tih niti desetak sekundi, u kojima se očekivao troboj Gay-Powell-Bolt. No, Tyson Gay je zapeo u polufinalu, 10.05 je bilo daleko presporo za finale.

A na startu finala stajao je i Asafa Powell, Boltov kolega iz reprezentacije koji ima reputaciju luzera na velikim natjecanjima. Na njegovu žalost, nije uspio razbiti tremu i stigao je kao peti. Usain Bolt? Krenuo je jednako kao i drugi, poravnat s okolnim trkačima, no na 50 metara jednostavno je otišao naprijed.

Dvadesetak metara prije cilja okrenuo se oko sebe i kada je shvatio koliko je ispred svih, raširio je ruke i počeo slaviti. Stigao se i udariti desnicom po srcu na samom prolasku ciljne ravnine, a usput je i srušio svjetski rekord?! Teško je i zamisliti kako bi to izgledalo da se trudio do kraja.

Zanimljivost za kraj: tijekom utrke na zlatnim sprintericama odvezala se vezica, žniranac ... Kakva trka ... (METRO)

16.08.2008. 17:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh