« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 14 godina
NAKON 40 GODINA

Urugvaj se pobjedom protiv J. Koreje plasirao u četvrtfinale

U susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva Urugvaj je u Port Elizabethu na stadionu Nelsona Mandele svladao Južnu Koreju sa 2-1

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Svjetsko nogometno prvenstvo 2010.

,

Urugvaj

,

8. travnja

Oba pogotka za Urugvaj postigao je Luis Suarez u 8. i 80. minuti, dok je jedini strijelac za Južnu Koreju bio Lee Chung-yong u 68. minuti. Pred 30.000 gledatelja sudio je Stark iz Njemačke.

Na krilima sjajnog napadačkog dvojca Diego Forlan - Luis Suarez dvostruki svjetski prvaci Urugvajci plasirali su se među osam najboljih reprezentacija u Južnoafričkoj Republici. Urugvaju je ovom prvi plasman u četvrtfinale SP-a nakon 40 godina.

Odlični mladi napadač Ajaxa dva je puta sjajno reagirao pred golom Južne Koreje nakon ubacivanja svog starijeg i iskusnijeg kolege, te konkretizirao bolju i organiziraniju igru svoje momčadi.

Prvi pogodak Suarez je postigao već u osmoj minuti, Forlan je uputio oštar centaršut s lijeve strane u peterac Južne Koreje, vratar Jung Sung-ryong loše je procijenio let lopte, a Suarez je na drugoj vratnici spremno dočekao njegovu pogrešku.

Do kraja prvog poluvremena Urugvaj nije povećao svoju prednost isključivo zbog loših odluka njemačke sudačke trojke. Prvo je Suarez u 27. minuti neopravdano zaustavljen u situaciji kada je sam krenuo prema suparničkim vratima zbog signaliziranog zaleđa, a u 44. minuti Lee Jung-soo je rukom zaustavio Maxija Pereiru u svom kaznenom prostoru, ali Stark nije pokazao na bijelu točku.

S druge strane, Korejci su prijetili samo udarcima iz daljine, ali niti jedan njihov pokušaj nije bio precizan.

U nastavku Urugvajci su se povukli pred svoj gol i dozvolili Korejcima da zagospodare sredinom terena što su Azijci iskoristili i stvorili nekoliko izglednih prigoda, te u 68. minuti i izjednačiti. Nakon promašaja Park Chu-younga u 51. minuti i dobrog pokušaja Park Ji-sunga kojega je Muslera obranio u 58. minuti, izjednačenje je uslijedilo nakon pogreške urugvajskog vratara.

Nakon ubacivanja u kazneni prostor Urugvaja došlo je do gužve, Muslera je krenuo u sumnjivo istrčavanje koje je kaznio Lee Chung-yong i glavom praktički ni kriv ni dužan pogodio mrežu.

Primljeni pogodak ponovno je natjerao Urugvajce na pojačani angažman koji je rezultirao prekrasnim pogotkom Suareza u 80. minuti. Nakon kornera kojega je izveo Forlan, do lopte je došao Suarez i sjajnim udarcem sa 16 metara pogodio sam suprotni kut nemoćnog Junga.

Posljednju prigodu za izjednačenje Južna Koreja imala je u 87. minuti, ali Lee Dong-gook je loše zahvatio loptu kada se našao sam na 10 metara od gola, te je Muslera uspio neutralizirati njegov šut.

Urugvaj će u četvrtfinalu igrati protiv pobjednika susreta SAD - Gana.

URUGVAJ - JUŽNA KOREJA 2-1 (1-0)

Port Elizabeth. Stadion Nelsona Mandele

Gledatelja: 30.000

Sudac: Stark (Njemačka)

Strijelci: 1-0 Suarez (8), 1-1 Lee Chung-yong (68), 2-1 Suarez (80)

URUGVAJ: Muslera - Maxi Pereira, Lugano, Godin (Victorino, 46), Fucile - Arevalo, Diego Perez, A. Pereira (Lodeiro, 74) - Forlan - Cavani, Suarez (A. Fernandez, 84)

JUŽNA KOREJA: Jung Sung-ryong - Cha Du-ri, Cho Yong-hyung, Lee Jung-soo, Lee Young-pyo - Lee Chung-yong, Ki Sung-yueng (Yeom Ki-hun, 85), Kim Jung-woo, Kim Jae-sung (Lee Dong-gook, 61), Park Ji-sung - Park Chu-young

26.06.2010. 19:50:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh