« ZOI 2010
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ORKA I GAVRAN

Svaka medalja na ZOI izgleda drugačije

Vjerojatno najposebnije medalje u povijesti Olimpijskih igara izrađene su od recikliranog materijala

(Vancouver 2010.)
Više o

recikliranje

,

medalje

,

medalja

,

ZOI 2010.

"Teška je", najčešći je komentar presretnih natjecatelja na pitanje kako im se čini medalja osvojena na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

Doista, riječ je o jednoj od najtežih medalja koje su se ikada dodjeljivale na natjecanjima (576 grama) i koja je, po prvi puta u povijesti Olimpijskih igara, izrađena od recikliranog materijala - otopljenih tiskanih ploča.

Svaka pojedinačna od ukupno 615 medalja jedinstvena je. Dizajn se temelji na radovima kanadske umjetnice Corrine Hunt i njenim prikazima kita orka i gavrana.

Posebnost leži u činjenici da svaka medalja prikazuje djelić slike pa tek kad se sve stave jedna pored druge tvore cjeloviti prikaz.

Stephen Ouellette, koji je bio uključen u proces osmišljavanja medalja, rekao je: "Blio je to predivno iskustvo, svakako najveći projekt u kojem sam ikada sudjelovao i sretan sam što smo dobili toliko pohvala."

Kit orka pojavljuje se na medaljama Olimpijskih igara i simbolizira energiju koju zajednica daje sportašima da postanu šampioni. Za Paraolimpijske igre odabran je gavran, koji simbolizira težak put i izazove s kojima se susreću sportaši s invaliditetom.

Medalje su zbog svoje posebnosti izložene u paviljonu Royal Canadian Mint u središtu Vancouvera gdje ih posjetitelji mogu razgledati, opipati i staviti oko vrata.

24.02.2010. 15:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh