« Košarka
objavljeno prije 13 godina
MIROVINA

Shaquille O'Neal odlučio je završiti karijeru

Shaqa muče ozljede, a i 39 mu je godina pa je odlučio otići u mirovinu - sve je to objavio putem Twittera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Shaquille O’Neal

Shaquille O'Neal rođen je 6. ožujka 1972. godine i u svojoj dugoj karijeri zabio je 28.596 koševa po čemu je peti strijelac u povijesti NBA lige, te dodao 13.099 skokova. U 19 sezona je imao prosjek od 23.7 koševa i 10.9 skokova, igrao je za šest klubova (Orlando, LA Lakers, Miami, Phoenix, Cleveland, Boston), a osvojio je četiri NBA naslova - tri s Lakersima, a posljednji u dresu Miamia. Ove sezone je odigrao samo 37 utakmica, a u posljednja četiri mjeseca je nastupio samo četiri puta za Boston. 

U kratkoj poruci na Twitteru, "Shaq" je obznanio povlačenje s košarkaških terena zbog brojnih ozljeda s kojima je imao problema cijele sezone.

"Gotovo je. Odlazim u mirovinu. Bili smo zajedno 19 godina i zato prvo govorim vama," napisao je O'Neal na Twitter na kojem ima više od četiri milijun 'fanova'.

Nakon što je zaključio igračku karijeru O'Neal je poručio kako se okreće 'ozbiljnom poslu' i radu u struci. O'Neal je diplomirao na sveučilištu Louisiana State (LSU), potom je završio MBA (Master of Business Administration) na sveučilištu Phoenix, a prošle godine je na sveučilištu Barry u Miamiu upisao doktorat iz upravljanja i obrazovanja sa specijalizacijom u području iz upravljanja i razvoja ljudskih resursa.

"Pošto sam tijekom bavljenja košarkom završio svoje visoko obrazovanje, namjeravam se u nastavku karijere posvetiti ozbiljnom radu," poručio je O'Neal koji je tijekom karijere zaradio više od 300 milijuna dolara, ali i nekoliko nadimaka kao što su "The Big Daddy', 'Superman' and 'The Diesel'.

Premda je posljednjih nekoliko sezone bio daleko od svojih najboljih dana, odlazak 'simpatičnog diva' rastužio je poklonike NBA lige, ali i njegove suparnike.

"Bila je to vrhunska karijera. Shaq je čudo. Bio je najdominantniji centar, košarkaši velikan, ali i veliki zabavljač i komičar," kazao je LeBron James.

"U ime NBA lige i milijuna navijača želim mu se zahvaliti na svemu što je učinio za našu ligu, ali i za ovaj sport," poručio je prvi čovjek NBA lige David Stern, a prepun hvale bio je i vlasnik LA Lakersa Jerry Buss.

"Shaq je imao sjajnu karijeru. Utjecao je na mase ljudi kako na terenu, tako i izvan njega. On će uvijek imati posebno mjestu u našem klubu, šteta što napušta ligu."

Tijekom karijere u kojoj je osvojio i olimpijsko zlato u Atlanti 1996.  i ono na svjetskom prvenstvu u Kanadi 1994., Shaq se bavio i glabom i glumom te je snimio četiri rap albuma: Shaq Diesel (1993), Shaq Fu: Da Return (1994), You Can't Stop the Reign (1996) i Respect (1998), i glumio u jedanaest filmova - Blue Chips (1994), Kazaam (1996), Good Burger (1997), Steel (1997), He Got Game (1998), A Great Day in Hip Hop (1998), The Wash (2001), Freddy Got Fingered (2001), After the Sunset (2004), Scary Movie 4 (2006) i The House Bunny (2008).

02.06.2011. 12:10:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh