« Stanovanje
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Početak 2008. godine na hrvatskom tržištu nekretnina

Cijene kuća na nivou Hrvatske bilježe pad od 1,6 posto, a u Zagrebu pad od 2 posto

Tražena cijena za stan u Zagrebu u siječnju je iznosila 2253 eura po četvornom metru
Tražena cijena za stan u Zagrebu u siječnju je iznosila 2253 eura po četvornom metru
Više o

nekretnine

,

cijene

Stagnacija prometa na tržištu nekretnina koja je započela krajem prošle godine, nastavila se i početkom 2008. godine, kažu u Burzi nekretnina d.o.o. U usporedbi sa siječnjem 2007. prodaja nekretnina na nivou Hrvatske u siječnju 2008. manja je za oko 40 posto.

Stagnacija prometa utjecala je i na smirivanje porasta cijena, što pokazuju i podaci da su tijekom prošlogodišnjeg siječnja cijene stanova u Zagrebu porasle  za 1 posto, a tijekom siječnja 2008. za 0,5 posto. Na obali su stanovi u siječnju 2007. porasli za 0,7 posto, a tijekom siječnja ove godine za 0,5 posto.

Ponuda i potražnja

Cijene kuća na nivou Hrvatske tijekom siječnja bilježe pad od 1,6 posto, a kuće u Zagrebu pad od 2 posto. Jedini rast bilježe cijene kuća na obali, i to za 0,5 posto. Kad se prati sveukupna ponuda na tržištu, i dalje se u prosjeku bilježi blagi porast cijena. To se događa zato što se svakodnevno pojavljuju novi prodavatelji koji iznose svoje nekretnine na tržište, a pritom određuju cijene najčešće se služeći usporednom metodom s nekretninama već ponuđenima na tržištu. To pak stvara sliku stalnog porasta prosjeka cijena kada se gleda cjelokupna ponuda. Međutim, za sve nekretnine koje se neko vrijeme nalaze u ponudi, a ne bilježi se konkretan interes za njih (konkretna ponuda) počinje spuštanje cijene.

Naročito je to vidljivo kod rabljenih stanova čije su cijene u trenutku iznošenja na tržište previsoke i nerealne, nerijetko blizu  cijena novogradnji ili novijih stanova na istoj lokaciji.  Prema ranijim očekivanjima, krajem prošle i početkom ove godine bilježimo pad cijena rabljenih nekretnina, konkretno primjerice za Zagreb:

Pad u prosjekuCentar    10 %
Črnomerec     6 %
Trešnjevka    10 %
Susedgrad    6,5 %
Novi Zagreb    4 %
Trnje    9 %
Medveščak    7 %
Maksimir    6 %
Peščenica    8 %
Dubrava    5,5 %  

Na daljnje smanjivanje cijena svakako će utjecati i uspostavljanje ravnoteže između ponude i potražnje (dosadašnjih godina cijene su konstantno rasle zbog evidentno veće potražnje u odnosu na ponudu). Međutim, velik broj kupaca je u zadnje dvije godine zadovoljio svoje stambene potrebe, i to u vrijeme povoljnijeg, poticajnijeg kreditiranja, ponude stanova POS-a, plasiranja velikog broja novosagrađenih stanova na tržište....

Ekskluzivne lokacije

Također zbog veće ponude, i kod novosagrađenih stanova u Zagrebu primijećeno je spuštanje cijena,   osobito u nekim sjevernim dijelovima grada gdje je ponuda velika i gdje će investitori morati naročito korigirati cijene u odnosu na kvalitetu ponuđenog. Trenutna tražena cijena za stan u Zagrebu u siječnju je prema ponudi Burze nekretnina iznosila 2253  eura po četvornom metru. Međutim, prodani su oni stanovi čiji je prosjek tražene cijene u trenutku prodaje iznosio 2070 eura po četvornom metru.

Što se tiče ponude stanova odnosno apartmana na Jadranu, također je primjetan pad prodaje i spuštanje cijena kod većih apartmana, naročito na preizgrađenim lokacijama i lokacijama udaljenijim od obale. Cijene su u porastu za ekskluzivnije lokacije i jedinstvene te kvalitetne nekretnine. Trenutna prosječna tražena cijena apartmana na Jadranu je 2035 eura po četvornom metru, a ponuda je vrlo raznolika, od 500 eura po četvornom metru u Senju, do 4260 eura po četvornom metru u Opatiji.

Korekcija cijenaKod novosagrađenih stanova u Zagrebu, zbog veće je ponude primijećeno spuštanje cijena, osobito u nekim sjevernijim dijelovima grada gdje je ponuda velika. Zbog svega toga investitori će morati naročito korigirati cijene u odnosu na kvalitetu ponuđenog. 

(Metro)

18.02.2008. 21:52:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh