« Najave & Događanja
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Mimara:

Otvoren "Korejski tjedan u Hrvatskoj 2009."

Na manifestaciji će se predstaviti razni korejski zanati, slikarstvo i film

Više o

Mimara

,

Dae-ho Byun

,

Korejski tjedan u Hrvatskoj

Korejski veleposlanik u Hrvatskoj Dae-ho Byun predstavio je korejski kulturni tjedan izložbom tradicionalnih korejskih zanata, "Korejski stil života i zanati", te izložbom korejskog slikarstva "Duh Koreje", a od petka počinje projekcija šest suvremenih korejskih filmova.

"Hrvatska i Koreja su u zadnjih godinu dana izvrsno surađivale u zaštiti kulturnog blaga", rekao je korejski veleposlanik, istaknuvši da je očuvanje baštine na dobrobit ljudi ne samo pojedinih zemalja već cijelog svijeta.

Izloženo je 28 vrijednih rukotvorina, od šešira izrađenih od konjske dlake, jakna od jelenske kože, redovničkog stola za čitanje sutre, do lukova i strijela te glazbala.

Slikarska izložba otkriva korejsko narodno slikarstvo ("minhwa"), figurativno i nefigurativno slikarstvo te kaligrafiju.

Ljubitelji filmova moći će pogledati sljedeće filmove: "Izvan godine" (2007), "Voziti s ljubavnikom moje žene" (2007), "Kralj i klaun" (2005), "Tajno sunce" (2007), "Velika prijevara" (2004) i "Nepošteni" (2005). Neki od tih filmova gostovali su na filmskim festivalima u Berlinu i Cannesu.

Korejski tjedan kulture u Zagrebu organiziralo je korejsko veleposlanstvo u Zagrebu uz pomoć Korejske fondacije za kulturnu baštinu, MVPEI-ja, hrvatskog ministarstva kulture i Muzeja "Mimare".

Po riječima Jasminke Lokas-Strpić iz ministarstva kulture, dvije zemlje bi uskoro trebale potpisati i sporazum o kulturnoj, znanstvenoj, obrazovnoj i športskoj suradnji.

Prošle je godine u Seulu i drugim korejskim gradovima predstavljena izložba "Hrvatski spomenici na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine" koja je, po riječima Lokas-Strpić, bila vrlo uspješna.

Južna Koreja, kako je rekao veleposlanik, želi postati središtem za očuvanje nematerijalne baštine cijelog azijsko-pacifičkog područja. (Hina/Metro-portal)

24.09.2009. 23:32:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh