« ZOI 2010
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MIHAIL SAKAŠVILI:

Ljudske pogreške u sportu ne smiju dovoditi do smrti

Istraga će utvrditi što se dogodilo, ali sam čuo na vijestima da je nesreću uzrokovala ljudska pogreška, izjavio je gruzijski predsjednik

(Getty Images)
Više o

ZOI Vancouver

,

ZOI 2010.

,

Nodar Kumaritašvili

,

Mihail Sakašvili

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili izjavio je u subotu da se mora učiniti sve kako bi se izbjeglo da sportaše njihove pogreške odvedu u smrt, ali nije htio kritizirati organizatore Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru zbog pogibije gruzijskog sanjkaša Nodara Kumaritašvilija.

Međunarodna sanjkaška federacija utvrdila je istragom da je Kumaritašvili na treningu u petak počinio pogrešku koja je rezultirala njegovim izlijetanjem sa staze, udarcem glavom u potporni stup i smrti.

Na upit smatra li jesu li organizatori bili nemarni pri uređivanju staze, gruzijski predsjednik Sakašvili je odgovorio: "Nisam to uopće rekao, ni najmanje".

"Istraga će utvrditi što se dogodilo, ali sam čuo na vijestima da je nesreću uzrokovala ljudska pogreška, a ja smatram da sportaše njihove pogreške ne smiju odvesti u smrt", rekao je Sakašvili.

Sakašvili je rekao kako je dobro da je gruzijska delegacija odlučila ostati na Igrama, a zemlja će odati počast svom preminulom sanjkašu, najvjerojatnije gradnjom bob i sanjkaške staze u domovini.

Kumaritašvili je pri brzini od 140 km na sat izgubio nadzor nad sanjkama te izletio sa staze Whistler i udario glavom u željezni stup, ostajući nepomično ležati. Odmah mu je ukazana pomoć i helikopterom je prebačen u bolnicu, gdje je ubrzo preminuo. Istragom je utvrđeno da staza Whistler, koja slovi kao najbrža na svijetu, nije kriva za smrt mladog Gruzijca, ali su na njoj ipak načinjene neke sigurnosne intervencije, dodana je zaštitna ograda, led je učinjen sporijim, a u muškoj kategoriji je start pomaknut na nižu poziciju, s koje inače startaju sanjkašice. (hina/metro-portal)

14.02.2010. 10:10:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh