Kaki - protiv upale crijeva i bolesti želuca
Diospyros kaki pripada obitelji draguna (Ebenaceae). Naziva se još i japanska jabuka, kakijevac ili kakijev dragun. Domovina kakija je Azija - Kina i Japan, gdje njegovo ime u prijevodu znači hrana bogova. Iz Azije se uzgoj kakija vrlo brzo proširio po svijetu, a u 14. stoljeću ga je Marko Polo donio u Europu. Kaki je listopadno drvo koje naraste do 12 m visine. Krošnja mu je piramidalnog oblika. Listovi su kožnati, tamnozelene boje. Muški cvjetovi su zeleni, dok su ženski krem boje, a cvatu u svibnju i lipnju. Plodovi su narančasto -žute do žuto-crvene boje, aromatičnog su mirisa i slatkog okusa koji podsjeća na marelicu. Kaki stabala ima oko dvadeset tisuća vrsta. Kaki se sadi na osunčani položaj u vrtu koji će omogućiti što veću osunčanost tijekom jeseni. Sadi se u humusnu zemlju, obogaćenu gnojem. Pri početnom uzgoju, krošnju treba oblikovati po etažama, savijanjem i skraćivanjem grana. Plodovi kakija su ljekoviti. Uzimamo ih za liječenje zatvora i upale crijeva, hemeroida te bolesti želuca, a pomažu protiv visokog krvnog tlaka.
Novi komentar