« Košarka
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NIŠTA OD DOGOVORA

Još uvijek neizvjestan početak NBA sezone

Propali su i zadnji pregovori vlasnika NBA klubova s predstavnicima igrača oko novog kolektivnog ugovora

Više o

NBA

,

kolektivni ugovor

,

igrači

,

vlasnici klubova

,

košarkaši

Pregovori vlasnika klubova američke profesionalne košarkaške lige NBA i predstavnika igrača još su se jednom našli u bezizlaznoj situaciji nakon sastanka održanog u utorak na kojem su pokušali ukloniti nesuglasice oko novog kolektivnog ugovora, odnosno raspodjele plaća.

Pokušaji da se odredi novi datum za još jedan sastanak u srijedu također su propali, javlja sportski web site ESPN.com.

Billy Hunter, direktor igrača, izjavio je da su igrači spremni učiniti značajan financijski ustupak, ali da vlasnici klubova nisu spremni sa svoje strane učiniti isto.

Predsjednik sindikata Derek Fisher, vlasnik Los Angeles Lakers, izjavio je kako ne vidi da sezone može početi na vrijeme bez dogovora o financijskim pitanjima s vlasnicima da se "postigne pravedna raspodjela" zarade. Treninzi bi trebali u normalnim okolnostima početi 3. listopada,a sezona 1. studenoga.

Naime, problem je nastao kada je istekao postojeći kolektivni ugovor, a dvije suprotstavljene strane - udruga poslodavaca (vlasnici NBA klubova) i sindikat igrača - nisu našli rješenje za njegovo produljenje.

Problem je u tome što vlasnici klubova više ne žele 57 posto ukupnog prometa koji ostvare trošiti na plaće igrača pa je NBA preko povjerenika Davida Sterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plaće za 750 milijuna dolara po godini. Time bi klubovi prestali stvarati gubitke koji su se, kroz šest godina trajanja posljednjega koletivnog ugovora, popeli na milijardu dolara. Gubitke su ove godine prijavila 22 od 30 klubova.

Igrači su pristali udio svojih plaća u budžetu smanjiti na 54.3 posto, čime bi, kako tvrde, izgubili 500 milijuna dolara kroz pet godina. Vlasnicima ponuda ne odgovara.

Posljednji put (i jedini dosad) u NBA-u se štrajkalo na početku sezone 1998/99, zbog čega su klubovi u osnovnom dijelu sezone stigli odigrati 50 utakmica.

14.09.2011. 13:55:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh