« ZOI 2010
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
ORKA I VRANA

Znate li kako se rade medalje na ZOI u Vancouveru?

Olimpijske medalje u Vancouveru pravo su umjetničko djelo i nose posebnu poruku, a po prvi put su izrađene od recikliranih materijala

(Jessica Carleson/MWN)
Više o

Zimske olimpijske igre

,

ZOI Vancouver

,

ZOI 2010.

,

olimpijske medalje

,

paraolimpijske medalje

,

Stephen Ouellette

,

Corrine Hunt

,

orka

,

vrana

''Teška je'', bila je to prva reakcija zlatnog olimpijca Alexandrea Bilodeaua na ovogodišnje olimpijske medalje.

Medalje su izložene u Royal Canadian Mint paviljonu u središtu Vancouvera, a svakog dana posjetitelji čekaju satima kako bi ih primili u ruke.

Stephen Ouellette koji je bio uključen u proces izrade medalja kaže kako je biti dio proizvodnje olimpijskih medalja bilo nevjerojatno.

''Ovo je bio najveći projekt u mom životu, kao i predstavljati ih ovdje u Vancouveru, reakcije su jednostavno čudesne'', kaže on.

Medalje su dizajnirane uz inspiraciju kanadske zapadne obale, a baš svaka medalja je različita.

Olimpijske i paraolimpijske medalje temelje se na dva umjetnička remek djela Corrine Hunt, kanadske umjetnice koja je nacrtala orku i vranu. Svaka medalja sadrži drukčiji komad umjetničkog djela, a kad se spoje formiraju djelo kao cjelinu.

Dizajn orke za Olimpijske igre simbolizira osjećaj zajedništva koji potiče sportaše da postanu veliki pobjednici. Vrana kao dizajn za paraolimpijske medalje predstavlja izglede sportaša u prevladavanju teških izazova.

Svaka brončana, srebrna i zlatna medalja prolazi kroz proces od 30 koraka, a Ouellette kaže da se pritisak koji se stavlja na medalje može usporediti s gomilom od 760 automobila.

Ukupno je izrađeno 615 olimpijskih i 399 paraolimpijskih medalja i svaka teži oko pola kilograma.

Osim toga, po prvi put u olimpijskoj povijesti, medalje za ZOI u Vancouveru su izrađene od recikliranih materijala: zlato, bronca i srebro vadilo se iz topljenih starih elektroničkih ploča.

Piše: Jessica Carleson/Metro World News
25.02.2010. 17:18:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh