« Stanovanje
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Instalacija Penezića i Rogine na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Fotografija vijesti
Više o

venecijanski bijenale arhitekture

,

Vinko Penezić

,

Krešimir Rogina

,

Stephen Natanson

Iz Jankomira i Samobora za Veneciju su otišla dva šlepera koji će u karizmatski prostor Corderia Arsenala dopremiti elemente više od deset tona teške instalacije ‘Tko se boji vuka još u Digitalnoj eri’, kojom će se hrvatski arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina na poziv umjetničkog direktora Aarona Betskog predstaviti na središnjoj izložbi ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture na temu ‘Arhitektura onkraj građenja’.

Instalacija će po prvi puta biti sastavljena na licu mjesta uz prisustvo filmske ekipe režisera Stephena Natansona koji će snimati dokumentarac o ‘građenju’ 21 artefakta u sklopu Arsenala uz razgovore s autorima, a koji će premijerno biti prikazan na otvorenju Biennalea.

Na 270 četvornih metara dodijeljenog ekskluzivnog prostora u prvoj trećini, pokraj ulaza u Corderie, instalacija će problematizirati pitanje: ‘Kako iznijeti na vidjelo, prilagoditi i domestificirati sustave, uobičajeno tehnološke naravi, koji kontroliraju naše živote, na način da bismo se udomili u modernom svijetu?’.

Uz Penezića i Roginu u najatraktivnijim prostorima Biennalea ove će se jeseni od 14. rujna do 23. studenoga okupiti elita svjetske eksperimentalne i kognitivne arhitekture predvođena Frankom Gehryjem, Herzogom & de Meuronom, Morphosisom, Zahom Hadid i Coop Himmelb(l)auom.

To je treći nastup Penezića i Rogine na toj najznačajnijoj arhitektonskoj manifestaciji u svijetu koju svake godine posjeti nekoliko stotina tisuća ljudi među kojima su najutjecajniji arhitekti, urbanisti, dizajneri i kritičari struke. Penezić i Rogina osim instalacijom predstavit će se i Manifestom koji objašnjava njihovu kritičku viziju stanja današnje arhitekture s pogledom u budućnost.    (METRO)

25.07.2008. 18:44:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh