« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 14 godina
IZBACILI MOĆNI SAD

Ganina pobjeda za Afriku i siromašne

Ganci su masovnim izlaskom na ulice i plesom do zore proslavili povijesnu pobjedu svoje reprezentacije nad Amerikancima u osmini finala Svjetskog prvenstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

pobjeda

,

Kazushi Ono

"Pobijedili smo za cijelu Afriku, a i za sve siromašne jer smo ipak izbacili moćne Sjedinjene Države", kazao je jedan od navijača na ulicama Accre. Gana je jedina afrička reprezentacija koja je prošla natjecanje po skupinama, a nakon Kameruna i Senegala tek su treća momčad s crnog kontinenta koja se plasirala u četvrtfinale SP-a.

Cijela Gana je s zebnjom gledala dvoboj s Amerikancima, a zadnji sučev zvižduk u produžetku označio je početak velikog karnevala. Iako su odnosi sa SAD-om odlični, predsjednik Barack Obama je po dolasku na vlast kao prvu afričku zemlju posjetio upravo Ganu, žitelji Accre stalno su isticali pobjedu nad najmoćnijom silom svijeta.

"Yes we can!", veliki je naslov u listu Accra Times, koji dodaje da Gana protiv Urugvaja ima povijesnu šansu otići u polufinale, gdje nijedna afrička reprezentacija nikad nije bila.

Na drugoj strani, Amerikanci su teško podnijeli poraz u produžetku. Sportska TV-postaja ESPN ustvrdila je da "poraz više boli jer je došao u dodatnom vremenu", te kaže kako su Amerikanci dosad uspjeli nadoknaditi zaostatak i u utakmicama s Engleskom i Slovenijom, no Gana je ipak bila prejaka. "Bila je to jedna bitka previše za nas", kaže ESPN.

Utakmicu je odgledao i predsjednik Barack Obama na sastanku skupine G-20 u Torontu, a prema izvorima iz Bijele kuće, Obama je bio posebno nervozan na isteku produžetka, kada su Amerikanci napadali za izjednačenje.

Bivši predsjednik Bill Clinton također je grizao nokte, ali on je bio u VIP loži stadiona u Rustenburgu zajedno s frontmanom Stonesa Mickom Jaggerom. Clinton je bio i na utakmici s Alžirom, a zbog utakmice s Ganom je produžio svoj boravak u Južnoj Africi. Jagger je također navijao za Amerikance, ali nije bio posebno žalostan nakon poraza jer njegova Engleska tek treba igrati s Njemačkom. U VIP loži stadiona u Rustenburgu viđena je i NBA zvijezda Kobe Bryant. (hina/metro-portal)

27.06.2010. 10:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh