« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
URUGVAJ PROSVJEDUJE

FIFA namjerava J. Americi oduzeti jedno mjesto na SP-u u Brazilu

Iako je Južna Amerika postigla daleko najbolje rezulate u Južnoj Africi, FIFA razmišlja o promjeni sustava kvalifikacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

FIFA

,

Urugvaj

,

Južna Amerika

,

Šime Kardum

Izbornik reprezentacije Urugvaja, Oscar Tabarez protestirao je protiv Međunarodne nogometne federacije (Fifa) koja razmišlja oduzeti Južnoj Americi jedno mjesto među sudionicima World Cupa koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Prema sadašnjoj formuli Južnoj Americi pripadaju četiri direktne vize, dok petoplasirana momčad ide u dodatne kvalifikacije u kojima se bori s jednom od reprezentacija iz zone CONCACAF. Urugvaj je upravo preko dodatnih kvalifikacija stigao do Južne Afrike.

Fifa sada namjerava oduzeti Južnoj Americi mjesto koje vodi u dodatnu rundu, pa bi uz domaćina Brazil još četiri momčadi išle direktno na SP.

"Fifa čini veliku pogrešku. Četiri južnoameričke momčadi u četvrtfinalu SP-a dovoljno govori o kvaliteti našeg nogometa. Bila bi velika pogreška oduzeti Južnoj Americi jedno mjesto," kazao je Tabarez, te dodao: "Kako su onda mogli dozvoliti da na ovom prvenstvu Afrika ima šest predstavnika, što je najviše do sada."

Mišljenje izbornika dijeli i napadač Diego Forlan koji južnoameričke kvalifikacije smatra najtežim na svijetu.

"Igramo po svim mogućim vremenskim uvjetima, na visinama većim od 2.000 metara, između gradova su velike udaljenosti i putovanja su naporna i dugotrajna. Bilo bi nepošteno kazniti Južnu Ameriku."

Konačnu odluku o sustavu kvalifikacija za SP 2014. godine Fifa mora donijeti prije ždrijeba koji će se održati u srpnju iduće godine.(hina/metro-portal)

01.07.2010. 10:27:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh