« Nogomet SP 2010.
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
URUGVAJ PROSVJEDUJE

FIFA namjerava J. Americi oduzeti jedno mjesto na SP-u u Brazilu

Iako je Južna Amerika postigla daleko najbolje rezulate u Južnoj Africi, FIFA razmišlja o promjeni sustava kvalifikacija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Šime Kardum

,

Južna Amerika

,

Urugvaj

,

FIFA

Izbornik reprezentacije Urugvaja, Oscar Tabarez protestirao je protiv Međunarodne nogometne federacije (Fifa) koja razmišlja oduzeti Južnoj Americi jedno mjesto među sudionicima World Cupa koji će se 2014. godine održati u Brazilu.

Prema sadašnjoj formuli Južnoj Americi pripadaju četiri direktne vize, dok petoplasirana momčad ide u dodatne kvalifikacije u kojima se bori s jednom od reprezentacija iz zone CONCACAF. Urugvaj je upravo preko dodatnih kvalifikacija stigao do Južne Afrike.

Fifa sada namjerava oduzeti Južnoj Americi mjesto koje vodi u dodatnu rundu, pa bi uz domaćina Brazil još četiri momčadi išle direktno na SP.

"Fifa čini veliku pogrešku. Četiri južnoameričke momčadi u četvrtfinalu SP-a dovoljno govori o kvaliteti našeg nogometa. Bila bi velika pogreška oduzeti Južnoj Americi jedno mjesto," kazao je Tabarez, te dodao: "Kako su onda mogli dozvoliti da na ovom prvenstvu Afrika ima šest predstavnika, što je najviše do sada."

Mišljenje izbornika dijeli i napadač Diego Forlan koji južnoameričke kvalifikacije smatra najtežim na svijetu.

"Igramo po svim mogućim vremenskim uvjetima, na visinama većim od 2.000 metara, između gradova su velike udaljenosti i putovanja su naporna i dugotrajna. Bilo bi nepošteno kazniti Južnu Ameriku."

Konačnu odluku o sustavu kvalifikacija za SP 2014. godine Fifa mora donijeti prije ždrijeba koji će se održati u srpnju iduće godine.(hina/metro-portal)

01.07.2010. 10:27:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh