Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2015. 11:25:00
HMM

Što nije dobro u najpopularnijim dijetama

Svake godine u svijetu se pojavi nekoliko novih hit dijeta, no i one stare i prokušane imaju nekoliko ozbiljnih nedostataka, tvrde stručnjaci

Svaka ima svoju manu
Svaka ima svoju manu (Arhiva)

Zdrava prehrana nije uvijek jednostavan odabir, a najviše muke zadaju nam dijete kojih ima napretek, a stalno se pojavljuju i neki novi savjeti kako zdravo i brzo skinuti višak kilograma. 

No, i dokazano uspješne dijete imaju neke mane koje ne smijemo zanemariti, pa evo što stručnjaci zamjeraju nekima od najpopularnijih.

>> Tri najpopularnije dijete i njihove mane >>

Atkinsova dijeta bazira se na niskom unosu ugljikohidrata i predstavlja jednu od najpopularnijih dijeta, no takav način prehrane vrlo je teško održati - pretjerano izbjegavanje ugljikohidrata iz žitarica može napraviti probleme s probavom.

Dijeta bez ugljikohidrata nalaže pojačani unos mesa i povrća u organizam, što može dovesti do nedostatka kalcija te vitamina C i D, u zavisnosti od toga koju ste vrstu ugljikohidrata izbacili iz prehrane.

>> Riješite test i pronađite idealnu dijetu za vaš tip osobnosti >>

Fleksitarijanska dijeta temelji se na hrani biljnog podrijetla uz rijetku konzumaciju mesa, no ipak zadovoljava unos svih potrebnih nutrijenata za normalno funkcioniranje organizma. Jedini problem je činjenica da sva jela morate pripremati sami, što u ovo ubrzano doba nije jednostavno.

Mediteranska prehrana je među najzdravijima na svijetu, no ovaj tip prehrane polako odumire zbog navale brze hrane, Uz to, nije baš najjeftinija i potrebno je potrošiti priličnu količinu vremena na pripremu obroka. 

>> Dijete koje bi trebalo izbjegavati >>

Paleo dijeta zahtijeva visok unos proteina uz minimum ugljikohodrata - mliječni proizvodi i žitarice otpadaju iz priče, a baš to zamjeraju stručnjaci, jer će bez toga pasti koncentracija kalcija u organizmu (što će loše utjecati na zdravlje kostiju), a nedostatak žitarica u prehrani utjecat će na smanjeni unos vitamina D.

Veganska prehrana ne dozvoljava proizvode životinjskog podrijetla, tako da nema mlijeka i mliječnih proizvoda i zahtijeva potpunu posvećenost pripremi hrane i veliku brigu o unosu svih potrebnih nutrijenata. Uglavnom nedostaju vitamini B12 i D, koje onda treba unositi suplementima.

Vegetarijanska prehrana ne dozvoljava unos mesa i ribe, no može dozvoliti unos mliječnih proizvoda može biti problematična zbog nedostatka proteina u prehrani i vrlo visokog udjela ugljikohidrata.

12.06.2015. 11:25:00
http://metro-portal.hr/sto-nije-dobro-u-najpopularnijim-dijetama/92289/