Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2014. 11:22:00
SAVJETI

Namirnice za savršenu kožu tijekom ljeta

Ljeto nam je pred vratima, a koža pati na suncu, pa je osim dobrog zaštitnog faktora važno i ono što jedemo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ljeto neumitno stiže, dijete su već u punom jeku, pazi se na prehranu i skupljaju se svi potrebni artikli za plaže, a među njima i zaštitne kreme. No, osim što ćemo kožu štititi nekim faktorom, to moramo napraviti i hranom, pa evo namirnica koje će se pobrinuti da nam koža cijelo ljeto izgleda sjajno.

Agrumi su logičan izbor jer su prepuni C vitamina i aminokiselina kao što su lizin i prolin koji će svi zajedno potaknuti proizvodnju kolagena, što će koži dati mladolik izgled.

Ananas je sljedeći na listi jer uz sve vitamine i minerale koje sadrži, ima i bromelin, spoj koji sjajno djeluje na upale i spasit će nas ako se prepečemo na suncu. 

>> Ananasom protiv masnoće i bora >>

Bobičasto voće prepuno je antioksidansa koji štite kožu od štetnog djelovanja sunca, dok će krastavci smanjiti otekline oko očiju i hidratizirati kožu, kao i cijeli organizam.

Losos obavezno neka bude u vašem tanjuru, jer od njega koža dobiva svjež izgled, a omega-3 masne kiseline pobrinut će se da stanice kože pravilno reguliraju proizvodnju ulja. 

>> Losos - top hrana za top mišiće >>

Lubenice stižu uz ljeto, a kako imaju otprilike 90 posto vode, savršene su za hidrataciju tijela i u domu i na plaži. Bogatstvo vitamina C potiče proizvodnju kolagena, a antioksidansi sprječavaju štetan učinak slobodnih radikala i brišu znakove starenja. 

>> Lubenica - ukusno i zdravo ljetno osvježenje >>

Maslačak u obliku salate dat će vam potrebnu dnevnu dozu vitamina A i K, a blagotvorno će djelovati na akne i ekceme, stoga, neka ga uvijek bude pri ruci.

Možete ga u salatama kombinirati s rajčicom, koja je najbolja namirnica za zasštitu kože jer je likopen najbolji borac protiv nastanka bora. 

>> Rajčicom do lijepog i svježeg izgleda >>

04.06.2014. 11:22:00
http://metro-portal.hr/namirnice-za-savrsenu-kozu-tijekom-ljeta/85410/