Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2014. 09:01:00
MYTHBUSTERS

Najveći mitovi o zdravlju

Zdravlje je najvažnija stvar u životu, a oko njega se isplela prava mreža mitova i legendi koje treba razbiti kako ne bi došli u probleme

Detoksikacija? Da, ali to radi jetra :)
Detoksikacija? Da, ali to radi jetra :) (Arhiva)

Zdravlje je stvarno naše najveće blago koje trebamo vrlo pažljivo čuvati, no na putu nam obično stoje mitovi koji su se ispleli oko nekih stvari i zapravo nam nanose više štete nego koristi.

Tako se stalno govori da djeca i tinejdžeri trebaju spavati više od osam sati, no starijima to nije potrebno, njima je i šest sati dovoljno. E, pa nije tako. Zdrav san traje između sedam i osam sati, manje od toga vodi u pretilost i razne druge probleme sa zdravljem

>> Zdrav san se ne može nadoknaditi >>

Druga fama koju su izazvale farmaceutske kuće odnosi se na multivitamine koje bi, prema njihovim reklamama, trebali uzimati svakog dana u velikim količinama. Istina je potpuno suprotna - istraživanje je dokazalo da oni ne sprječavaju razvoj kroničnih bolesti, preciznije, da su potpuno beskorisni.

>> Vitaminski dodaci prehrani potpuno su neučinkoviti >>

Kad smo već kod vitamina, već desetljećima se širi mit da je vitamin C univerzalni lijek kojeg treba također piti u ogromnim količinama. Zapravo, vitamin C pomaže da prehlada traje kraće i to je otprilike to, veću korist donosi ljepoti lica.

>> Previše vitamina C može biti štetno? >>

Detoksikacija je nova pomodna riječ koja iskače iz mnogih reklama, uvjeravajući nas kako smo zapravo jadni i bolesni, no nakon par tretmana bit ćemo kao novi. Istina je sljedeća - naše tijelo samo provodi detoksikaciju svakoga dana kroz jetru, koja je upravo zadužena za to. Stoga, dovoljno vode i namirnice koje su bogate folnom kiselinom, kalcijem i vitaminima A, B3, B6, B12, C i F napravit će sve što treba.

>> Detoksikacija jetre na prirodan način >>

11.07.2014. 09:01:00
http://metro-portal.hr/najveci-mitovi-o-zdravlju/86086/