Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2013. 09:51:00
SAVJETI

Kako odabrati pravu dijetu za sebe

Odabir dijete važniji je i od striktnog pridržavanja pravila dijete, jer pogrešna dijeta ne samo da neće biti učinkovita, već je i opasna za zdravlje

Slušajte svoje tijelo, ne sve moguće savjete
Slušajte svoje tijelo, ne sve moguće savjete (Shutterstock)

Kako odabrati pravu dijetu i postići maksimalne rezultate, a pritom sačuvati zdravlje i energiju, pitanje je koje bi si trebala postaviti svaka osoba koja se odluči izgubiti kilograme.

Za početak, dijeta vam mora omogućiti da normalno funkcionirate, preciznije, ne smije od vas tražiti neke ekstreme koji će utjecati na vaš život i posao. Uz to, pravilan odabir dijete zapravo je promjena životnih navika, pa dobro razmislite možete li tako živjeti i nakon dijete.

Planiranje gubljenja kilograma je također važno, a sve preko jednog kilograma tjedno je nezdravo i neprirodno. Uz to, moglo bi ostaviti i trajne posljedice po vaše zdravlje, stoga, ne postavljajte si nedostižne ciljeve. Dijeta ne smije biti ekstremna i izbaciti cijelu grupu hrane s jelovnika, osim u slučaju da je to preporuka liječnika zbog nekih zdravstvenih problema. Prehrana mora biti uravnotežena i osigurati vam sve potrebne minerale i vitamine.

Dijeta vas ne smije izgladnjivati, jer takav osjećaj nećete moći dugo izdržati i odustat ćete. Balansiran unos hrane tijekom čitavog dana zahtijeva pažljivo planiranje obroka i međuobroka, pa uzmite sve to u obzir pri odabiru.

>> Dukan dijeta - opća pravila >>

Također, trebali biste imati velik izbor hrane koju možete jesti kako biste mogli kombinirati prehranu na sezonskoj hrani. Ako vam dijeta ne omogućava da jedete veći dio onoga što inače volite jesti, ali u drugim kombinacijama, vjerojatno ćete odustati.

Važan segment svake ozbiljne dijete je i prehrana za praznike. U slučaju da nemate mogućnost uživati u prazničnim delicijam, upropastit ćete dijetu, što je glavni razlog zašto ljudi kreću na dijete u siječnju, nakon što prođe doba praznika.

>> Najpopularnije dijete na svijetu >>

Dijeta bi vam trebala omogućiti i trenutke slabosti, jer niti ste vi savršeni, niti postoji savršena dijeta - osuđena je na propast jer je sigurno da ćete u nekom trenutku popustiti.

Vježbanje je zdravo i odlično se nadopunjava s dijetom, no ako dijeta uključuje vježbanje kao obavezni dio režima, morat ćete uložiti puno više volje u cijelu priču, što je također put prema propasti dijete.

>> Tri najpopularnije dijete i njihove mane >>

Naravno, izuzetno je važno na dijetu otići planski, a ne impulzivno. To znači da je potrebno prikupiti što više informacija i recepata prije nego što započnete dijetu, kako ne biste nakon nekoliko dana panično tražili što još možete jesti.

Za kraj, vi morate kontrolirati dijetu, a ne ona vas. Dijeta mora odgovarati vašim potrebama što je više moguće, jer stroga pravila koja ne dopuštaju odstupanja vode u probleme i, na kraju, odustajanje od dijete zbog neučinkovitosti.

24.11.2013. 09:51:00
http://metro-portal.hr/kako-odabrati-pravu-dijetu-za-sebe/81776/