Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2018. 11:01:00
RECENZIJA

Honor 10 recenzija

Honor 10 je još jedan Huawei uravnoteženi pametni telefon, atraktivnog dizajna s nekoliko manjih nedostataka

Honor 10 - sjajne karakteristike za malu lovu
Honor 10 - sjajne karakteristike za malu lovu (Sanja Ledinek)

Honor, nekada uglavnom budžetski podbrend tvrtke Huawei, postao je moćna robna marka koja zadovoljava duh vremena. Najnoviji Honor 10 u izuzetno kratkom vremenu nakon globalnog lansiranja, prodan je u čak 1 milijun primjeraka.

Tvrtka je za ovaj model prikupila sve ovogodišnje trendove u mobilnoj industriji. Ima mnoge od najboljih osobina Huawei P20/P20 Pro i stavlja ih u pristupačniji okvir cijena. Idemo vidjeti njegove prednosti i nedostatke.

Honor 10 osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 149 x 71 x 7,25 mm

  • Masa: 153 grama

  • Ekran: LTPS, 5.84 inča, 2.280 x 1.080 piksela (432 PPI), omjer ≈2,1: 1

  • SoC: Huawei Kirin 970, GPU Mali-G72 MP12

  • Memorija: 4 GB RAM - 64/ 128 GB interna podatkovna

  • Kamere: 16 MP + 24 MP; otvor blende f / 1,8, PDAF, 4K@30 fps, AI; prednja 24 MP, f / 2,0

  • OS: Android 8.1/ EMUI 8.1

  • Komunikacija: 4G LTE Cat. 13, VoLTE, Wi-Fi / b / g / n / ac, Bluetooth 4.2, GPS / GLONASS / BeiDou

  • Senzori: udaljenosti, svjetlosni, akcelerometar, čitač otiska prstiju, kompas, žiroskop

  • Baterija: Li-Pol 3.400 mAh, brzo punjenje

  • Cijena (kolovoz 2018): 3.199,00 - Neutrinomobile

Dizajn

Honor 10 kombinira kućište od dva staklena panela i metalni okvir. Mnogima će biti privlačnog dizajna. Površine mogu biti prilično skliske, ali u prodajnoj ambalaži dolazi silikonska prozirna maskica. Proizvođač je mislio na ovaj problem. Palac gore. Dimenzijama je uglavnom još uvijek prikladan za korištenje jednom rukom.

Stražnji panel je 3D savijen i glatko prelazi u zaobljeni bočni okvir. Ispod stakla su posebni slojevi premazi koji mijenjaju boju u igri sa svjetlom. To donosi cool vizualne efekte. Modul dvostrukih kamera paralelnog dizajna je malo ispupčen što vam se možda neće svidjeti, ali s neke strane je praktično jer uređaj neće lako skliznuti sa stola. Sjetite se niza modela koji su letjeli sami od sebe ako se na površini stola nalazila bilo kakva sitnica na koju ste slučajno odložili uređaj.

Na bočnim stranama ima tipke za uključivanje/isključivanje rada, podešavanje glasnoće i utor za SIM kartice.

Važno je spomenuti da podržava samo dvije Nano SIM kartice u Dual Standby modul ( radio modem je jedan) i ne podržava memorijske kartice.

Pomoćni mikrofon za otklanjanje buke i vrlo koristan infracrveni modul svoje su mjesto pronašli na vrhu, a USB priključak Type-C (2.0) i 3,5 mm audio izlaz za slušalice (yep, nema adaptera!), glavni zvučnik i mikrofon na dnu.

Prednja strana zaštićena je 2.5D alumosilikatnim staklom Corning Gorilla Glass i zalijepljenom folijom preko zaslona koja ipak ne zamjenjuje oleofobni premaz kao što je to bilo na prošlogodišnjoj "P" seriji. Nije neke kvalitete, tako da ćete ju brzo skinuti.

Širina bočnih okvira je oko 3 mm i prema gornjem rubu 5 mm gdje je pomalo kontroverzni urez u koji su smješteni zvučnik za razgovore, kamera i senzori LED indikator događaja. Nisam koristila opciju u sustavu kojom se može dodati crna traka i sakriti urez jer mi nije trn u oku. Sviđa mi se što su razina baterije i druge informacije pozicionirane na istoj širini kao što je sam urez.

Donji okvir nije osmišljen da bude minimalan (oko 1 cm je širine) jer je mjesto gdje se ispod stakla nalazi ultrazvučni skener otiska prsta. U biti je uzak i sporiji od običnog kapacitivnog otiska prsta.

No, brzina otključavanja je vrlo zadovoljavajuća, čak i ako je prst mokar. Također Honor 10 donosi otključavanje prepoznavanjem lica. Nije u najboljim odnosima s mrakom, ali inače otključava uređaj trenutno. Radi bolje nego kod Samsung Galaxy A6 Plus . Ovaj skener može se koristiti za navigaciju sučeljem jer je zapravo touchpad koji podržava kontrolu gestama. Preferirate li korištenje virtualnih zaslonskih tipki, u postavkama ih možete uključiti.

Zaslon

TFT LCD ima polarizacijski sloj i odsustvo zračnog sloja. Pokriva 79 posto prednjice. Proizvodnju potpisuje kineska tvrtka Tianma. Omjera je ≈2,1: 1 (19: 9) s dijagonalom 5,84 inča i razlučivosti 2.280 x 1.080 piksela (ili 1.520 x 720) gustoće 432 piksela po kvadratnom inču. Ovo je sada uobičajena veličina i razlučivost u cjenovnom rangu.

Prikaz boja na standardnim postavkama izgleda prirodan, pokrivenost je šira od sRGB, a zasićenje iznosi 96 posto (tipičan NTSC). Nisu li vam boje oku ugodne, postoji u postavkama mogućnost promjene profila i temperature. Kontrast je u redu ( 1400: 1) i kutovi gledanja su odlični budući da boje ne blijede. Možda mi malo nedostaje svjetline na direktnom suncu jer maksimalna iznosi 490 cd / m 2, iako se bez ikakvih problema može koristiti na otvorenom. U potpunoj tami svjetlina se može smanjiti na ugodnu razinu. Funkcija automatskog podešavanja svjetline funkcionira na odgovarajući način. Kapacitivni sloj reagira na 10 istovremenih dodira prstima.

Honor 10: CPU, memorija

Honor 10 za hardversku osnovu ima SoC HiSilicon Kirin 970 s integriranim NPU procesorom za obradu podataka neuronskih mreža i funkcioniranje umjetne inteligencije. Temelji se na procesorskoj tehnologiji od 10 nm. Ovaj čipset nam je već dobro poznat. CPU arhitekturu čine 4 ARM Cortex-A73 i 4 ARM Cortex-A53 jezgre raspoređene u dva klastera koji rade na frekvenciji 2,4 GHz i 1,8 GHz. Grafički podsustav je Mali G72MP12. sa satom frekvencija od 850 MHz i ima HiAI modul. Naš testni model stigao je s 4 GB operativne memorije i 64 GB interne podatkovne. Trebala bi biti dostatana za pohranu većini korisnika.

O svakidašnjem radu nemam ništa novo za reći. Sve sam odavno napisala u recenziji modela Huawei P20 . Isto tako mogu potvrditi da gotovo nema razlike između Huawei P20 Pro koji koristim već duže vrijeme kao jedan od primarnih uređaja i da SoC primjetno ne zaostaje od pametnih telefona temeljenih na Snapdragon 835 mobilnoj platformi. Odlično se nosi sa svim zadacima uključujući surfanje webom i najzahtjevnije igre. PUBG Mobile možete odigrati na maksimalnim postavkama. Istina, pri tome se dosta zagrijava oko područja kamere, pa čak pomalo neugodno. I da, zamislite tek kakvo će zadovoljstvo igranja biti kada od 3. kolovoza stigne velika nadogradnja - softverska integracija tehnologije grafičke obrade GPU Turbo.

U popularnim benchmark mjerilima postignuo je slijedeće rezultate:

o AndroBench ( test za brzinu rada s memorijom): Sequential Read 892.18 MB/s - Sequential Write 172.26 MB/s

o Geekbench 4.2.3. Pro: Single - core: 1891 // Multi-core : 6643 // Compute ( GPU): OpenCL 13936 // RenderScript 10798

o PCMARK-2.0 Work - 7100 bodova

o 3DMARK Sling Shot EXtreme Open GL ES 3.1 - 2846 /Vulkan -3.341

Honor 10: povezivanje

Honor 10 ima LTE standard s brzinom prijenosa podataka 400 Mbps i postavljanja 150 Mbps. Međutim, u svakodnevnom životu i ove niže brzine su nedostižne. Na Wi-Fi (2,4 i 5 GHz) modul nema prigovora, kao ni NFC modul za spajanje na vanjski zvučnik(e). Što se tiče navigacije, tu nema puno filozofije. Gotovo svi današnji pametni telefoni po tom pitanju pokazuju gotovo iste dobre rezultate u brzini i točnosti pozicioniranja. Za nekoliko sekundi Honor 10 komunicira s 23 - 26 satelita. Navigacijski modul radi s GPS-om, Glonassom i kineskim Beidouom.

Honor 10: Zvuk

Zvučnik za razgovore nudi glasan i čist zvuk bez imalo buke ma gdje se nalazili. Možete zadržati glasnoću na oko 60% većinu vremena čak i u polubučnim prostorima. Spikerfon je slično impresivan. Donji modul zvučnika radi u kombinaciji s AK4376A HiFi čipom. Donosi jasnu i glasnu kvalitetu zvuka. Ne bste se trebali žaliti, osim možda što je to mono zvučnik.

Jedna od posljednjih nadogradnji donijela je glazbenom načinu rada bežično povezivanje nekoliko Honor 10 pametnih telefona s NFC modulom za istodobnu reprodukciju glazbe. Nisam isprobala ovu opciju jer nisam mogla sakupit 5 ljudi na istom mjestu koji su ponosni vlasnici ovog pametnog telefona :D

3,5 mm ulaz za slušalice ima DAC podršku i izlaznu kvalitetu zvuka s brzinom prijenosa do 32 bit / 192 kHz i Huawei Histen audio tehnologiju. Donosi 3D efekte zvuka i odabir između unaprijed postavljenih equalizera kada priključite slušalice. Međutim, za moje uši kvaliteta zvuka mi djeluje previše obična s detaljima i zasićenošću raspona frekvencija. No, to je vrlo subjektivan dojam. Ako želite koristiti Bluetooth slušalice, ima sve potrebne standarde: aptX, aptX HD) audio podržan.

Honor 10: Baterija

Li-poli baterija je tipičnog kapaciteta 3.400 mAh, 3,8 V i 12,92 Wh. Što se tiče autonomije, uvijek možete izvući dan rada ako ste prosječni korisnik usprkos što je HiSilicon Kirin 970 proždrljiv čip - (PC Mark test mjerenja trajanja baterije: 8 sati i 39 minuta od 100 -20 posto kapaciteta). Postoji način uštede energije koji je dizajniran za povećanje autonomije. Ipak, najbolje rezultate dobivate ako smanjite rezoluciju zaslona ;D

Baterija se puni 5V / 4.5A adapterom i Huawei Super Charge tehnologijom brzog punjenja od 18 W - 22,5 W. Za 25 minuta je napunjena oko 50 posto (4,3 A pri naponu od 4 V), za 30 minuta oko 60 posto snage, dok za 80 minuta 100 posto. Bežično punjenje nije podržano.

Honor 10: OS, EMUI 8.1. , aplikacije

Evo, došli smo do još jednog dijela poznate priče. Honor 10 radi pod operativnim sustavom Android 8.1 s relativno teškim EMUI 8.1 sučeljem na vrhu i sigurnosnom zakrpom od lipnja. Izgled, funkcije, opcije od kojih svaka sadrži više podopcija, nisu se promijenili od onih što smo vidjeli u prethodno testiranim Huawei P20 i P20 Lite ili većini novijih modela. Najveća promjena je dodatak nekoliko novih AI funkcija, koje smo spomenuli u dijelu recenzije kamera.

Zaključan zaslon prilično je tipičan za Android pametne telefone. Obavijesti se popunjavaju u sredini redoslijedom kojim se primaju. Na zaključanom zaslonu prelaskom prsta od dna pronaći ćete kalkulator, prečace za glasovni podsjetnik, svjetiljku, mjerač vremena i skener QR koda. Brze postavke funkcioniraju prema očekivanjima.

Po defaultu je ladica za aplikacije isključena. Ako želite, možete ju uključiti. Ima priličan broj predinstaliranih aplikacija. Neke možete smatrati bloatwareom, a neke će vam biti i korisne. Ne bih više ulazila u detalje, možete ih pročitati u prethodnim recenzijama Huawei P20 lite i P20 pametnih telefona

Honor 10: Kamere - foto i video snimanje


Prednja kamera

Kamere su danas sve češće jedna od ključnih prodajnih točaka nekog od modela pametnih telefona.

Prednja kamera ima 24 MP, otvor f/ 2.0, fiksnu žarišnu duljinu i uključuje tehnologiju agregacije piksela kako bi se poboljšala svjetlina pri tamnim pozadinskim osvjetljenjima. Nema bljeskalice osim na zaslonu. Podržava portretni način rada, AI ljepotu, zamagljenje pozadine i 1080p video snimanje. Snimljenim selfijima nećete se posramiti kada ih objavite na društvenim mrežama.

Glavna kamera(e)

Glavni moduli su rezolucije 16 MP (RGB) i 24 MP koji je opremljen crnom i bijelom matricom za dobivanje šireg dinamičkog raspona u mraku i/ili stvaranju efekta zamućenja u pozadini. Jednobojni način rada se aktivira zasebno. Obje kamere imaju pristojan f / 1,8 otvor blende. Ne postoji optička stabilizacija, i zum je samo digitalni, a hibridni autofokus vrlo je adekvatan. Postoji napredni ručni način rada u kojem možete odabrati fotosenzitivnost, brzinu zatvarača, način izoštravanja i ravnotežu bijele boje.

Kod snimanja uključuje se umjetna inteligencija. Može prepoznati do 22 kategorije i više od 500 scena za koje i podešava postavke. Na primjer, u portretnom modu sustav odvaja subjekt od pozadine definirajući lice i kosu. Ipak možda je najzanimljiviji dio AI funkcija semantičke segmentacije s koje prilagođava različita područja iste slike. Da malo pojasnim: zamislite da se nalazite na velikoj jahti okruženi plavetnilom horizonta. AI će optimizirati vas tako da izgledate prirodnije u okruženju, a također i nebo kako bi izgledalo transparentnije. AI je odgovorna i za klasifikaciju fotografija u galeriji, pametno pretraživanje i preporučuje položaj kamere.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Dnevne fotografije su odlične s mnoštvom detalja, nema artefakata u prikazu boja, iako mi je zasićenost boja malo pretjerana. Ravnoteža bijele je adekvatno određena, a kontrastne scene su savršene u svjetlima kao i u sjeni. LED bljeskalica je jednobojna. Noćne slike nemaju previše buke i prisutni su detalji. Posebni modovi daju nekonzistentne rezultate.

Primjere fotografija (mini album) pogledajte na  imgur.com u punoj rezoluciji.

Video

Kamera snima videozapise u maksimalnoj rezoluciji 3.840 x 2.160 piksela na 30 fps i 1.920 × 1.080 pri 60 fps s elektroničkom stabilizacijom. Na oštrinu i detalje nemam pritužbi, a i zvuk je čisti.

Ukupni dojam

Honor 10 izgleda luksuzno i imam potpuno povjerenje da je to dobro napravljen pametni telefon. Ima odlične komunikacijske mogućnosti, dobar zvučnik, te vrlo zanimljiv set kamera, iako bez optičke stabilizacije. Rezolucija zaslona je više nego prikladna za surfanje webom, pregledavanje društvenih mreža i gledanje najnovijih videozapisa iz Netflixa.

Hardverske specifikacije nisu na najjačoj razini danas, ali trebale bi biti dovoljne za većinu korisnika i njihovih potreba. Ono što mi se manje sviđa je nedostatak zaštite od vode. Neki konkurenti (poput Samsung Galaxy A8), imaju IP zaštitni standard.

U cjenovnom segmentu zapravo nema konkurente. Mi smo svoj primjerak, kao i do sada većinu gadgeta, nabavili u Neutrinomobile trgovini po cijeni od 3.199,00 kn. Ako vam se cijena u ovom trenutku čini previsoka, pratite online ponude ovog trgovca i možda će se uskoro pojaviti na akciji. Često nas ugodno iznenade primamljivim akcijskim ponudama i cijenama.

Zašto kupiti?

- izgled i kvaliteta izrade

- još uvijek moćna hardverska platforma

- 3,5 mm priključnica

- LED indikator za obavijesti

- brzo punjenje

- uključena zaštitna maskica

- ima IR

- podrška VoLTE tehnologije

Zašto ne kupiti?

- nema bežičnog punjenja (za neke)

- kučište nema zaštitu od vode

- nema podrške microSD kartica (za neke)

- prednja kamera bez automatskog fokusa

- brzo zagrijavanje s teškim opterećenjima

- nema Gallileo podršku sustava za navigaciju 

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal

Piše: Sanja Ledinek
31.07.2018. 11:01:00
http://metro-portal.hr/honor-10-recenzija/113523/