Metro-portal.hr

objavljeno 29.07.2014. 15:35:00
SAVJETI

Zdrava prehrana za zdravu kosu

Ako želite da vam kosa blista u svakoj prilici, ne trebaju vam šamponi s čudnovatim sastojcima i "čudotvorni" pakunzi, trebate paziti što vam je u tanjuru

Ljepota kose leži u tanjuru
Ljepota kose leži u tanjuru (Arhiva)

Zdrava kosa san je svake žene, a i dobrog dijela muškaraca, pa vrijedi znati da je većina problema s kosom povezana s nedostatkom hranjivih tvari koje, između ostaloga, brinu o zdravlju naše kose.

Za početak, doručak treba biti pun proteina, jer će 120 grama nemasnog sira, ribe, peradi ili bjelanjaka oporaviti strukturu oštećene i slabe kosa. Kosa je ujutro najprijemčivija za terapiju, stoga ne propuštajte doručak.

>> Ispravnom prehranom do lijepe kose >>

Osim proteina, joda, cinka i željeza, važni su i vitamini, tako da ne smijete propuštati uvrstiti sve potrebne vitamine u svoju prehranu.

Vitamin A odgovoran je za elastičnost kose, a možete ga pronaći u ribi, maslacu, mrkvi i žumanjku jajeta. 

>> Top 5 problema s kosom i kako ih riješiti >>

Vitamini B grupe imaju velik utjecaj na rast kose, dovoljne količine možete unijeti integralnim žitaricama, graškom ili grahom.

Vitamin C brine se da bi krv dolazila do folikula, pa obavezno jedite citruse, papriku i kiseli kupus, dok će vitamin E dati kosi zdrav sjaj, a naći ćete ga u biljnim uljima i orašastim plodovima.

>> Kako ubrzati rast kose >>

29.07.2014. 15:35:00
http://metro-portal.hr/zdrava-prehrana-za-zdravu-kosu/86438/